5 Σημεία κλειδιά για μια καλή αρχή!

Facebooktwitterpinterest

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου και συναντώ συνεχώς περισσότερους ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσουν κάποια μορφή άσκησης και να ενταχθούν σε ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Ο αρχικός στόχος θα είναι είτε η απώλεια των επιπλέον κιλών που πιθανώς έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είτε να βελτιώσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους.
Τα οφέλη της άσκησης σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι πολύ σημαντικά και σχεδόν σε όλους γνωστά. Εντάσσοντας εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στην καθημερινότητά τους, συστηματικά αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες, βελτιώσανε αισθητά εκτός απο την σωματική τους εικόνα, την ψυχολογιά τους και την διαχείριση του άγχους. Πρίν πάρει κάποιος λοιπόν την απόφαση να ξεκινήσει, θα πρέπει να γνωρίζει κάποιους παράγοντες που θα τον βοηθήσουν να κάνει την γυμναστική όχι ένα εποχιακό γεγονός αλλά τρόπο ζωής.

Σας παρουσιάζω 5 σημεία που θεωρώ σημαντικά:

1.ΘΕΛΗΣΗ

Βασικός παράγοντας και καθοριστικός για τη συνέχεια. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να ξεκινήσει κάποια αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να το θέλει πολύ, να έχει αντοχή στις δυσκολίες που θα προκύψουν και αφοσίωση σε όλες τις συνισταμένες που θα υλοποιήσουν τους στόχους που έχει θέσει.

Ο καθορισμός αρχικά ενός υψηλού σε αποτέλεσμα στόχου και η μετέπειτα διάσπαση του σε μικρότερα, ρεαλιστικά και επιτεύξιμα επίπεδα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχολογία σας και να αυξήσετε την θέληση σας.

Μη ξεχνάτε κάθε αρχή και δύσκολη…

2.ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ COACH

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες trainers που μπορουν πραγματικά να σας βοηθήσουν ώστε να υλοποιήσετε τους στόχους σας. Εμπιστευθείτε το καλύτερο σας όπλο, το κορμί σας, σε πραγματικά πιστοποιημένους γυμναστές που δείχνουν και εκφράζουν αφοσίωση, συνέπεια και εξέλιξη. Σε ανθρώπους που θα σας εμπνεύσουν και θα σας οδηγήσουν εκεί που επιθυμείτε.
Οι οικονομικές απαιτήσεις που θα χρειαστούν (σε σχέση με την εγγραφή σε ένα γυμναστήριο και την προπόνηση βάση ενός κλασσικού – κοινού και χωρίς κατεύθυνση προγράμματος με την μερική, εώς καθόλου, επίβλεψη ενός γυμναστή ) είναι ένα κομμάτι που ίσως θα σας προβληματίσει.. αλλά, σκεφτείτε πως ένα ακριβό αυτοκίνητο απαιτεί και ένα δαπανηρό service!

3.ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δεν είναι όλα για όλους και δεν ταιρίαζουν όλα σε όλους! Ο σωματότυπος του κάθε ανθρώπου, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης αλλά και ο τρόπος ζωής είναι ξεχωριστός και μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο. Για τους παραπάνω λόγους είναι εύκολα κατανοητό ότι το προπονητικό μοντέλο που θα ακολουθήσει ο κάθε ασκούμενος θα πρέπει να είναι μοναδικό και εξατομικευμένο.
Επειδή αδυνάτισε ο φίλος ή η φίλη σας με κάποια προπονητική μέθοδο μπορεί να μην ισχύει το ίδιο και για εσάς…

Ένας εξειδικευμένος trainer θα σας φανεί χρήσιμος για τη σωστή επιλογή.

4.ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η δίαρκεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην υλοιποίηση και επίτευξη των στόχων σας.
Η συνέπεια και η επιμονή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πίεση που θα αισθανθείτε απο τον χρόνο σε σχέση με το αποτέλεσμα. Τα γρήγορα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να σας γίνουν εμμονή. Επενδύστε σε μια καλή αρχή, βάλτε γερά θεμέλια αποκτώντας μια καλή βάση τόσο στο αθλητικό όσο στο ψυχολογικό κομμάτι και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η πίεση θα πρέπει να αντικατασταθεί με υπομονή που θα αποτελεί σύμμαχο μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα επιθυμητά σημάδια. Η παρουσία ενός ειδικού κρίνεται απαραίτητη ώστε να ξεπεράσετε αυτές τις δύσκολες ημέρες της υπομονής.
Τα πιό γερά οικοδομήματα δημιουργηθήκανε σταδιακά και έτσι αντέξανε στη διάρκεια του χρόνου.

5. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Η σωστά δομημένη διατροφή (σωστή αναλογία πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λιπαρών) αποτελεί τον βασικό σύμμαχο για την ολοκλήρωση των αρχικών στόχων, επιδρώντας σημαντικά στην ψυχολογία αλλά και την απόδοση κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Κάποιος που τρέφεται σωστά και προπονείται μεθοδικά θα πετύχει γρηγορότερα και ισχυρότερα αποτελέσματα πάνω σε μια καλή και γερή βάση σε σχέση με κάποιον που προπονείται σκληρά και μεθοδικά αλλά η διατροφή του είναι άτακτη χρονικά και με καθόλου καλή δόμηση. Μία μελέτη σε ποντίκια το 2012 απο το πανεπιστήμιο του Hebrew, έδειξε ότι τα ποντίκια που τρεφόντουσαν με φαγητό υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε άτακτα χρονικά διαστήματα πήραν περισσότερο βάρος σε σχέση με τα ποντίκια που έκαναν μια παρόμοια διατροφή σε ένα κανονικό χρονικά πρόγραμμα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το φαγητό, αν καταναλώνεται την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση, εκπαιδεύει το σώμα να καίει παρισσότερες θερμίδες μεταξύ των γευμάτων. Με μία σωστή διατροφή θα βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας, θα αυξήσετε την ενέργεια σας και τα επιθυμητάβ αποτελέσματα μέσω της προπόνησης θα έρθουν γρηγορότερα.

Καλή Αρχή!

Πώλ Τιμπάς

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.