Γίνεται να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου;

Facebooktwitterpinterest

Είναι τεχνικά δυνατόν αλλά απαγορεύεται νομικά.

Όταν γίνεται έλεγχος των χρωμοσωμάτων του εμβρύου πριν το μεταφέρουμε στη μητέρα του, εκτός από τις πιθανές γενετικές ανωμαλίες, είναι δυνατόν να δούμε και το φύλο του εμβρύου.

Η επιλογή φύλου είναι επιτρεπτή από την ελληνική (και ευρωπαϊκή) νομοθεσία όταν υπάρχει ιστορικό φυλοσύνδετης νόσου, δηλαδή μίας ασθένειας όπου τα αγόρια έχουν 50% πιθανότητα να πάσχουν ενώ τα κορίτσια είναι φυσιολογικά (όπως είναι η αιμοφιλία, μυϊκή δυστροφία του Duchenne, φυλοσύνδετη διανοητική καθυστέρηση κ.α.).

Σήμερα είναι γνωστές περίπου 300 φυλοσύνδετες γενετικές ασθένειες.

Η επιλογή φύλου απαγορεύεται όταν δεν υπάρχει γενετικό πρόβλημα, αλλά απλά οι γονείς προτιμούν το ένα φύλο ή το άλλο. Μία και η πλειονότητα των γονιών στις περισσότερες κοινωνίες προτιμούν να έχουν αγόρια, η απαγόρευση κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα σωστή.

Η επιλογή φύλου θα οδηγούσε σε επιπλέον υποτίμηση των κοριτσιών και των γυναικών, σε νοοτροπία supermarketσε σχέση με τα χαρακτηριστικά των παιδιών (“θέλω να έχει και γαλάζια μάτια και ταλέντο μπασκετμπολίστα”    ), σε υπερβολικές “προδιαγραφές” σχετικά με το ρόλο του παιδιού (“να κάνω αγόρι και να μην είναι gay”) και σε ανισορροπία για το ποσοστό γυναικών-ανδρών στην κοινωνία αύριο. Ας μην ξεχνάμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Κίνα υπάρχουν ήδη εκατομμύρια υπεράριθμα αγόρια απ’ ότι κορίτσια.

Όχι ως αποτέλεσμα της κακής (και σήμερα παράνομης) χρήσης προγεννητικού ή προεμφυτευτικού ελέγχου, αλλά κυρίως λόγω των εκτρώσεων μετά από ταυτοποίηση φύλου στον υπέρηχο της κύησης. Οπότε, ακούω τα παράπονα και τις επιθυμίες των γονιών που έχουν 3 ή 4 παιδιά ενός φύλου και θα ήθελαν να επιλέξουν το επόμενο, αλλά συμφωνώ απόλυτα με την απαγόρευση.

Τα κριτήριά μου εκτός από ψυχολογικά, αντιρατσιστικά και επιστημονικά είναι και καθαρά προσωπικά:
Αν υπήρχε η επιλογή φύλου πριν εγώ γεννηθώ, μάλλον δεν θα ήμουν εδώ σήμερα για να γράψω αυτό το άρθρο!

Ελένη Κοντογιάννη

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.