«Ανάπτυξη Δικτύου Περιβαλλοντικής Ευθύνης των Νοσοκομείων και Μονάδων Υγείας»

Facebooktwitterpinterest

Οργάνωση Ημερίδας από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.

Παρασκευή 17/6/2016, 9.30-14.00

Υπουργείο Υγείας, Αριστοτέλους 17, Αίθουσα Τύπου

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος 5/6/2016, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» σε συνεργασία με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας οργανώνουν Ημερίδα με τίτλο: «Ανάπτυξη Δικτύου Περιβαλλοντικής Ευθύνης των Νοσοκομείων και Μονάδων Υγείας», την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.

Στόχος της Ημερίδας είναι να θέσει σαφείς προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης μέσα από σχεδιασμό τριών βασικών πυλώνων: ενέργειας, ευαισθητοποίησης και οικονομικής προσέγγισης, και την εφαρμογή τους.

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τα σύγχρονα προβλήματα της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία που είναι οι χημική ρύπανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακτινοβολία, η κλιματική αλλαγή και όλα αυτά συνδέονται με διατροφικούς κινδύνους, καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, λοιμώξεις, επιδημίες, ενδοκρινική διατάραξη, αναπαραγωγικές διαταραχές, υπογονιμότητα, καρκίνο. Οι ευπαθείς ομάδες, τα βρέφη, τα παιδιά, οι υπερήλικες και οι έγκυες είναι οι άμεσα απειλούμενοι από τα παραπάνω προβλήματα. Η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα των πολιτικών αποφάσεων. Το κόστος της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία είναι μεγάλο και δυστυχώς δεν είναι αντιληπτό, ούτε έχει αξιολογηθεί ποσοτικά από τα συστήματα υγείας.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η Ανάπτυξη και η Εφαρμογή Δικτύου Περιβαλλοντικής Ευθύνης στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία και η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες Καθ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη, 6932351642

 

Παρασκευή 17/6/2016, 9.30-14.00

Υπουργείο Υγείας, Αριστοτέλους 17, Αίθουσα Τύπου

 

Σκοπός της Ημερίδας είναι η Ανάπτυξη Δικτύου Περιβαλλοντικής Ευθύνης στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία και η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

9.30-10.00
Εγγραφές
10.00-10.30
Έναρξη και Χαιρετισμοί

Από επισήμους
10.30-11.00
Αναγκαίες επεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής

Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων
11.00-11.30
Περιβάλλον και Υγεία: Το κρυμμένο κόστος της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία

Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη στου ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία»
11.30-12.00
Περιβαλλοντικά βιώσιμα συστήματα υγείας: Διαχείριση αποβλήτων μονάδων υγείας

Βασιλική Καραούλη, Διευθύντρια, Γενική Δ/νση Υγείας-Δ/νση Υγιεινής Περιβάλλοντος Υγείας
12.00-12.30
Κυκλική οικονομία: Ελάττωση του αποτυπώματος του άνθρακα

Σταύρος Καρβούνης, Νομικός – Οικονομολόγος
12.30-13.00
HCWH Global Green and Healthy Hospitals Network

2020 Healthcare Climate Challenge*

Grazia Cioci, Deputy Director Health Care Without Harm (HCWH) Europe
13.00-13.30
Συμπεράσματα – Προτάσεις
13.30-14.00
Συζήτηση

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη
Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα
*Η παρουσίαση θα έχει κι ελληνική μετάφραση

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.