Τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία μας

Η άσκηση «αγαπά» τις γυναίκες. Από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση Facebooktwitterpinterest

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η γυμναστική μειώνει το λίπος γύρω από την κοιλιά, το οποίο, σε αντίθεση με το συσσωρευμένο λίπος σε άλλα σημεία (π.χ. γοφοί), αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως διαβήτης και καρδιακά νοσήματα.

Δεν είναι εύκολο να μειωθεί το λίπος σε αυτό το σημείο γι’αυτό χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, κυρίως αεροβική άσκηση.

Η σωματική άσκηση βοηθά επίσης τη ψυχική μας υγεία. Όταν αθλούμαστε παράγουμε ενδορφίνες οι οποίες έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και μειώνουν το στρες. Επιπλέον σε κάποιες ασκήσεις όπως στη γιόγκα η προσοχή μας συγκεντρώνεται στην αναπνοή μας και στους χτύπους της καρδιά μας με αποτέλεσμα να μην σκεφτόμαστε άλλα πράγματα που ίσως μας δημιουργούν άγχος.

Ένα ακόμη όφελος της άθλησης είναι το γεγονός ότι βοηθά την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η καρδιά είναι ένας μυς με αποτέλεσμα η αδράνεια να την αποδυναμώνει. Όμως έστω και μισή ώρα περπάτημα είναι αρκετή για να δυναμώσει η καρδιά μας και να λειτουργεί καλύτερα προμηθεύοντας με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο όλα τα όργανα του σώματός μας. Η γυμναστική επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων τα οποία αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, όπως υπέρταση και μεγάλος αριθμός τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ακόμη, βελτιώνει τα επίπεδα HDL, δηλαδή τα επίπεδα καλής χοληστερόλης, η οποία μας προστατεύει από καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της γυμναστικής είναι ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες μας χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται πιο δύσκαμπτα με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο να διασταλούν ώστε να μεταφέρουν περισσότερο αίμα και οξυγόνο στα διάφορα όργανα (εγκέφαλος, καρδιά,μύες) και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η σωματική άσκηση, ακόμη και το απλό στρέτσινγκ ή η γιόγκα, βοηθά να επανακτήσουν τα αγγεία και οι αρτηρίες μας την ελαστικότητά τους και να βελτιωθεί η κυκλοφορία.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας λοιπόν για αν προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας.

Πηγή: http://time.com

http://www.kalikardia.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.