Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί για ένα μωρό καλό είναι να γνωρίζει ορισμένα ιατρικώς αποδεκτά «μυστικά γονιμότητας» που θα το βοηθήσουν σε αυτή του την προσπάθεια για επίτευξη εγκυμοσύνης. Σας παραθέτω τα σπουδαιότερα από αυτά.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα 3 – 6 μήνες πριν.

Οι γυναίκες, πραγματοποιήστε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου σας (Παπ Τεστ, ορμονικό έλεγχο, υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών κλπ) και ενημερώστε το γυναικολόγο σας για την επιθυμία σας να μείνετε έγκυος. Πιθανώς χρειαστούν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις σύμφωνα με το προσωπικό σας ιστορικό, και σίγουρα έλεγχος για αντισώματα ερυθράς και αποκλεισμό της πιθανότητας να πάσχετε από στίγμα μεσογειακής αναιμίας ( ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης).

Ξεκινήστε άμεσα να λαμβάνεται ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιλαμβάνει 400 μg φυλλικού οξέος τουλάχιστον 3 με 6 μήνες πριν. 

Οι άνδρες, επισκεφτεἰτε τώρα κάποιον ουρολόγο – κλινικό ανδρολόγο, εάν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που δεν τις αντιλαμβάνεστε ως φυσιολογικές, πχ προβλήματα κατά την επαφή ή την εκσπερμάτιση. Μια σωστή διατροφή και η λήψη μιας βιταμίνης με ειδικά αντιοξειδωτικά για το σπέρμα, θα θωρακίσει την υγεία σας και θα βελτιώσει τις συνθήκες για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Ανακαλύψτε πότε είναι οι πιο γόνιμες μέρες σας.

Το διάστημα δυο με τρεις ημέρες πριν και αμέσως μετά την ωορρηξία, είναι οι πιο γόνιμες ημέρες της γυναίκας, το «παράθυρο γονιμότητας», όπως συχνά αναφέρεται. Προκειμένου να γνωρίζει μία γυναίκα πότε είναι αυτές οι ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως πολλές γυναίκες έχουν λάθος αντίλληψη για αυτό το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό κιτ ωορρηξίας από το φαρμακείο, αλλά και πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, γιατί πιθανώς κάτι τέτοιο μπορεί να μη ταιριάζει με τα δικά σας προσωπικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας να έρχεστε σε συχνή σεξουαλική επαφή με τον άνδρα σας, ιδανικά κάθε 2 με 3 ημέρες, τουλάχιστον από την 8η έως την 18η με 20η ημέρα του κύκλου.  Όμως θα πρέπει να το απολαμβάνετε χωρίς να έχετε στο μυαλό σας αν θα μείνετε έγυος αυτή την φορά. Απλά χαλαρώστε και απολαύστε τη συντροφιά του αγαπημένου σας.

Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος

Εάν είστε υπέρβαρη, ιδιαίτερα δε αν αυτό συνδυάζεται και με διαταραχές στον κύκλο σας, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας την διατροφή σας και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη σωματικής μάζας. Είναι σημαντικό να μπορέσετε να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος πριν την εγκμοσύνη αλλά και κατά την διάρκεια της. Ο γιατρός σας θα μπορέσει σε συνεργασία με εσάς να δημιουργήσει ένα πλάνο σωστής διατροφής, εφόσον έχουν γίνει όλες οι εξετάσεις που αφορούν τις ορμόνες του κύκλου και του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και το μεταβολισμό του σακχάρου και της ινσουλίνης. Το βάρος της γυναίκας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα της. Θα πρέπει να συνδιάζετε μιια καλή υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Επίσης, γυναίκες που είναι παρά πολύ αδύνατες και δεν έχουν το βάρος που θα έπρεπε μπορεί και αυτές να έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Συχνά, στις γυναίκες αυτές παρουσιάζονται διαταραχές που επηρεάζουν την ωορρηξία και τον φυσιολογικό κύκλο. Αν είσαστε πολύ αδύνατες και προσπαθείτε να συλλάβετε μιλήστε με τον γιατρός σας για να σας προτείνει μια σωστή διατροφή για εσάς, πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Στους άνδρες, το σωματικό βάρος δεν φαίνεται να έχει δραματική, ουσιαστική επίπτωση στη γονιμότητα τους. Όμως η υιοθέτηση ένος υγιεινού τρόπου ζωής μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.

Άσκηση

Η μέτρια άσκηση βοηθάει στην γονιμότητα αλλά και στην ολοκληρωμένη υγεία του ζευγαριού. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αγχολυτικό, εφόσον κάποιος από τους δύο ή και οι δύο, υποφέρετε απο υψηλά επίπεδα στρες. Η άσκηση σας χαλαρώνει από την καθημερινότητα. Επίσης είναι ένας τρόπος διατήρησης του σωστού σωαμτικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη αλλά και κατά την διάρκεια της. Μελλοντικά, βάζει τις σωστές βάσεις για ένα καλό, δυναμικό τοκετό.

Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε. Και αυτό αφορά και τους δύο. Η υπερβολικά έντονη, πολύ συχνή άσκηση, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμεραγκ, κουράζοντας τον οργανισμό και οδηγώντας σε διαφορετικά αποτελέσματα. Συζητήστε μαζί μας τι θεωρείται φυσιολογικό και τι όχι για τα δικά σας δεδομένα.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα, ενεργό ή παθητικό, μειώνει, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο, τη βέλτιστη γονιμότητα. Επίσης, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή και ανωμαλίες στο έμβρυο. Σε γενικές γραμμές το κάπνισμα κάνει πολύ κακό στην υγεία, οπότε καλό είναι να σταματήσετε να καπνίζετε, ή έστω να το περιορίσετε σημαντικά, προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη.

Αλκοόλ

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για την συσχέτιση του αλκοόλ με την υπογονιμότητα. Οι περισσότερες έχουν βρεί αρνητικές συνέπειες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει καλό στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διεθνής σύσταση για την κατανάλωση 2 το πολύ 3 μονάδων αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, που και πάλι δεν είναι ότι καλύτερο εάν γίνεται διαρκώς.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Πολλές είναι πλέον οι μελέτες που έχουν δείξει ότι όταν τα ζευγάρια είναι χαλαρά και ευτυχισμένα έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, κυρίως γιατί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο σαν ζευγάρι,  σε πράγματα και δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε ήρεμοι και χαλαροί. Βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην καθημερινότητα σας να τον αφιερώσετε σε εσάς αλλά και για τον σύντροφό σας. Μπορείτε να διαβάσετε ένα ευχάριστο βιβλίο, να πάτε μια βόλτα, να χαλαρώσετε μπροστά στην τηλεόραση ή να κάνετε ότι αγαπάτε και έχετε καιρό να κάνετε. Αν είσαστε εσείς ευτυχισμένη και γεμάτη αυτό μεταφέρεται και στον σύντροφό σας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες να περνάτε ευχάριστες στιγμές μαζί και να βρίσκεστε συχνά ερωτικά.

Η επίτευξη εγκυμοσύνης μπορεί να πάρει χρόνο, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην βιάζεστε και μην επηρεάζεστε από τους γύρω σας. Δώστε χρόνο στη σχέση σας και εξαντλήστε με ψυχραιμία κάθε περιθώριο σύλληψης με τρόπο φυσικό.