Τι είναι τα αγγειοκερατώματα του οσχέου;

Facebooktwitterpinterest

Τα αγγειοκερατώματα του οσχέου είναι μικρά, 2-5 χιλιοστά, σκούρα μπλε ή σκούρα ερυθρά σκληρά επάρματα του δέρματος. Παρατηρούνται σε ενήλικες άνδρες με συχνότητα που αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Συνήθως είναι πολλά, και με την πάροδο του χρόνου γίνονται περισσότερα, μεγαλύτερα και σκοτεινότερης χροιάς.

Περιστασιακά μπορεί να είναι μια και μόνο βλάβη. Μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο στο όσχεο αλλά και στο σώμα του πέους. Ανάλογες βλάβες στις γυναίκες μπορεί να υπάρχουν στα έξω γεννητικά όργανα. Συχνά αιμορραγούν μετά από ήπιο τραυματισμό ή έχουν κνησμό.

Η επίσκεψη στο Δερματολόγο επιβάλλεται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωσή τους και να διαφοροδιαγνωστούν από άλλες παθήσεις με παρόμοια εικόνα όπως σπίλος, μελάνωμα, σάρκωμα Kaposi.

Εάν δεν αιμορραγούν συχνά δεν απαιτούν θεραπεία. Οι βλάβες που προβληματίζουν τον ασθενή λόγω συχνής αιμορραγίας μπορούν να καυτηριαστούν, ωστόσο συχνά υποτροπιάζουν.

Αγγειοκερατώματα, μονήρη ή πολλαπλά μπορεί να υπάρξουν και σε άλλες θέσεις του σώματος και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές καταστάσεις ή νοσήματα. Τα πολλαπλά διάχυτα αγγειοκερατώματα στον κορμό μπορεί να συνδέονται με σπάνια κληρονομικά νοσήματα όπως τη νόσο του Farbry.

orx

stogiou1

Παυλίνα Στόγιου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.