4 Αλήθειες για τον Υποθυρεοειδισμό!

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Υποθυρεοειδισμός ονομάζεται μία πάθηση, κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα της θυρεοειδούς ορμόνης. Συμπτώματα αυτού μπορεί να είναι η αύξηση του βάρους, η συνεχής εξάντληση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η δυσκοιλιότητα, η υπογονιμότητα, η κατάθλιψη, η τριχόπτωση και η μη αντοχή στο κρύο.

Παγκοσμίως, η έλλειψη ιωδίου θεωρείται η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη, όπου το ιώδιο προστίθεται στο αλάτι. Στις περιοχές αυτές, ένα ποσοστό 90-95% των ασθενών που νοσούν από τον υποθυρεοειδισμό προέρχεται από την ασθένεια Hashimoto, μία αυτοάνοση πάθηση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Λόγω μίας φλεγμονής στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αφυπνείται και επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Τοξίνες, μολύνσεις και κάποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αυτή την αναίτια επίθεση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τι προκαλεί την ασθένεια Hashimoto;

1. Ιώδιο

Παρόλο που το ιώδιο συνιστάται για όσα άτομα πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος προκαλείται από την έλλειψη ιωδίου, δε συνιστάται για τα άτομα που πάσχουν από την θυρεοειδίτιδα Hashimoto, καθώς δεν παρουσιάζουν ανεπάρκεια στο ιώδιο. Μάλιστα, η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto τριπλασιάστηκαν σε όσα άτομα κατανάλωναν ιωδιούχο αλάτι. Το ιωδιούχο αλάτι μπορεί να αυξήσει την αυτοάνοση επίθεση στον θυρεοειδή, προκαλώντας έτσι μία σταδιακή καταστροφή του ιστού του θυρεοειδούς.

Ο περιορισμός του ιωδίου πολλές φορές βοηθά τους ασθενείς της θυρεοειδίτιδας Hashimoto να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης υποθυρεοειδισμού μετέπειτα, εφόσον έχουν επαρκή ή υψηλά ποσοστά ιωδίου στον οργανισμό τους.

2. Εντερικές ανωμαλίες

Μία υπερ-αφθονία σε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο και ζάχαρη, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά ή συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε μία ανισορροπία των καλών βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας. Η έλλειψη των βακτηρίων αυτών μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου και να βλάψει την ικανότητα του σώματός μας να παράγει τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα και να επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

3. Δυσανεξία σε τρόφιμα

Όσα άτομα πάσχουν από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, συχνά παρουσιάζουν δυσανεξία σε διάφορα τρόφιμα και πρωτεΐνες, όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, η σόγια και τα αυγά. Αυτές οι πρωτεΐνες καταλήγουν να μη διασπώνται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μόλυνση στο έντερο.

Αυτή η μόλυνση διαιωνίζει την αυτοάνοση επίθεση στον θυρεοειδή αδένα και αποτρέπει την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β, το σελήνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αυτά είναι όλα θρεπτικά στοιχεία και είναι απαραίτητα για την καλή και σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα, είναι να αποκόψετε από τη διατροφή σας τις ύποπτες τροφές. Δοκιμάστε το για 3 εβδομάδες και δείτε αν όντως αυτό έχει αποτέλεσμα.

4. Κακή διατροφή

Μία δίαιτα που στηρίζεται σε επεξεργασμένα και ελλιπή σε θρεπτικά στοιχεία τρόφιμα μπορεί να είναι υπεύθυνη για την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για αυτό, προσέξτε τη διατροφή σας!

http://www.onlinehealth.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.