Διατροφικές Συμβουλές των Ημερών

Χριστουγεννιάτικο διατροφικό κουίζ: Facebooktwitterpinterest

Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί με την υψηλή κατανάλωση φαγητού. Οι μέρες αυτές έχουν συνδεθεί με οικογενειακά γιορτινά τραπέζια, που συχνά μας παρασύρουν σε υπερβολές, δημιουργώντας μας κατόπιν ενοχές.

Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες συνέπειες, χωρίς να στερηθούμε τις εποχιακές γεύσεις, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

  1. Όταν είμαστε καλεσμένοι σε εορταστικό γεύμα, είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ, δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα υπόλοιπα γεύματα – σνακ μέσα στην ημέρα.
Η καλύτερη τακτική για τον έλεγχο των ατασθαλιών είναι τα μικρά και συχνά γεύματα. Όταν έχουμε βάλει στη ζωή μας ένα μικρό γεύμα ανά 2-3 ώρες, αυξάνουμε τις καύσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το αίσθημα της πείνας, που μας οδηγεί αργότερα σε ανεξέλεγκτη λήψη τροφής.
  1. Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα, κατά την προετοιμασία των πιάτων ή ενδιάμεσα των γευμάτων.
  2. Για να ελέγξουμε καλύτερα και πιο συνειδητά τον εαυτό μας, καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε τη συνήθεια να καταγράφουμε τις τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αυτοσυγκρατούμαστε.
  3. Τα εορταστικά τραπέζια συχνά περιλαμβάνουν ορεκτικά που κοσμούν το τραπέζι. Ας αποφύγουμε να ξεκινήσουμε με αυτά, καθώς δεν μας χορταίνουν και μας επιβαρύνουν με περιττή ενέργεια.
  4. Επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου μας να αποτελείται από πράσινη σαλάτα και άπαχο κρέας, τα υπόλοιπα να είναι απλά συνοδευτικά τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δομήσουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο γιορτινό πιάτο, χωρίς υπερβολές.
  5. Επιλέγουμε ένα μικρό πιάτο, ώστε να μειώσουμε τη ποσότητα του φαγητού που σκοπεύουμε να καταναλώσουμε. Η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο.
  6. Προτιμούμε τα ψητά και όχι τηγανητά εδέσματα.
  7. Περιορίζουμε την κατανάλωση λιπαρών, κυρίως τα λιπαρά τυριά. Τίποτα δεν απαγορεύεται, εκτός αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μέτρο και ο σωστός συνδυασμός πρέπει να είναι οι αρχές μας. Η σαλάτα πρέπει να συνοδεύει κάθε μας γεύμα και ιδιαίτερα ένα λιπαρό πιάτο, με εγκράτεια στο ελαιόλαδο ή τη μαγιονέζα.
  8. Προσοχή και στο αλάτι. Το λίπος και το αλάτι προσβάλλουν σημαντικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα, εστιάζουμε ιδιαίτερα στις κρυφές πηγές τους. Χρησιμοποιoύμε αρωματικά ή μπαχαρικά για να δώσουμε γεύση.
  9. Οι θερμίδες του εορταστικού γεύματος αυξάνονται ραγδαία με την συνοδεία αναψυκτικού ή αλκοόλ.
Προτιμούμε το νερό, το οποίο διευκολύνει την πέψη. Ως αναψυκτικό επιλέγουμε σόδα, ανθρακούχο νερό ή μικρές ποσότητες προϊόντων Light, ενώ όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί είναι η πιο ποιοτική επιλογή, έναντι της σαμπάνιας ή των κοκτέιλ.
  1. Ένα γλυκό ολοκληρώνει ένα επίσημο γεύμα. Τα γλυκά των εορτών είναι πλούσια σε θερμίδες. Δεν απαγορεύεται κανένα από αυτά, απλά ελέγχουμε την ποσότητα.
Ένα μελομακάρονο είναι καλύτερο από έναν κουραμπιέ, ο οποίος είναι βουτηγμένος στη ζάχαρη άχνη και πλημμυρισμένος στο βούτυρο. Οι δίπλες από την άλλη πλευρά, είναι τηγανιτές, πλούσιες σε trans λιπαρά, ενώσεις που μοιάζουν με εκείνες των ζωικών και άφθονους κρόκους αβγών. Η οποιαδήποτε προσθήκη επικάλυψης στα παραπάνω, φυσικά τα επιβαρύνουν. Χρειάζεται μέτρο σε ημερήσια αλλά και σε εβδομαδιαία βάση.
  1. Η παραδοσιακή βασιλόπιτα, το γλυκό της πρωτοχρονιάς,  τη συναντάμε σε δυο μορφές, σαν κέικ αλλά και σαν τσουρέκι. Η καλύτερη επιλογή, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι η μορφή του τσουρεκιού.
Κέικ (ανά 100γρ): 350 θερμίδες, 18γραμ. λίπους, 78mgrχοληστερόλης
Τσουρέκι (ανά 100γρ): 255 θερμίδες, 12γραμ. λίπους, 65mgrχοληστερόλης
  1. Στις εξόδους για ποτό, που συνήθως συνοδεύονται από ξηρούς καρπούς ή μικρά σνακ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλό θα ήταν πριν από την έξοδό μας να καταναλώσουμε ένα ισορροπημένο πιάτο, ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές.
  2. Οι ατασθαλίες των ημερών είναι αναπόφευκτες, γι αυτό ας επιδιώξουμε να αυξήσουμε την κίνησή μας. Ας χορέψουμε, ας κάνουμε έναν περίπατο, ας βοηθήσουμε στην προετοιμασία του τραπεζιού, δεν αφήνουμε ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη.
Δεν πρέπει να αποφύγουμε εξόδους με καλή παρέα, για να περιορίσουμε τις πιθανότητες να παρεκτραπούμε. Πάμε σε όσες κοινωνικές εκδηλώσεις επιθυμούμε με σωστές διατροφικές επιλογές, ακολουθώντας  τις παραπάνω απλές συμβουλές, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες στη ζυγαριά και την υγεία μας.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.