Πόνος στον αυχένα και ενέσιμο κολλαγόνο

Facebooktwitterpinterest

Διεθνώς αναφέρεται ότι το 40-65% του πληθυσμού θα βιώσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. Πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παθήσεων όπως:

  • καταπόνηση μυών, τενόντων και συνδέσμων από κακή στάση π.χ. υπολογιστής στη δουλειά ή στο σπίτι, οδήγηση, τηλεόραση κ.ά
  • τραυματισμοί όπως σε τροχαία ατυχήματα όπου το κεφάλι έρχεται σε ακραίες θέσεις κάμψης και έκτασης

με αποτέλεσμα την εκφυλιστική αρθρίτιδα των σπονδύλων και εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και την πίεση σε νευρικές ρίζες ή και στον νωτιαίο μυελό από οστεόφυτα ή κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα ή απώλεια της δύναμης στα χέρια ή έντονο πόνο στον ώμο ή κάτω από το βραχίονα.

Θεραπευτικά συνιστώνται: φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, κολλάρο αυχένα, ξεκούραση, εργονομικές οδηγίες, μάλαξη, ασκήσεις, θερμά επιθέματα, βελονισμός και ίσως χειρουργική επέμβαση.

Τελευταία χρησιμοποιείται και το ενέσιμο κολλαγόνο τοπικά το οποίο είναι κολλαγόνο σε ενέσιμη μορφή. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα (περίπου 30% όλων των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος) και είναι όμοια με αυτή που υπάρχει στο δέρμα, στους μυς, τένοντες και συνδέσμους. Θεωρείται ως η ουσία που συγκρατεί ολόκληρο το σώμα. Η παραγωγή κολλαγόνου συνήθως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών καθώς και από τραυματισμούς και φλεγμονές.

Με την θεραπεία χορηγούμε το κολλαγόνο που έχει φθαρεί. Το ενέσιμο κολλαγόνο γίνεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας δηλ. με την χρήση πολύ μικρής βελόνας μήκους 4 χιλιοστών εγχύουμε το κολλαγόνο κάτω ακριβώς από το δέρμα ώστε να απορροφηθεί σταδιακά από τους γύρω ιστούς.

Επίσης μπορούμε να το χορηγήσουμε και υποδόρια αλλά και ενδαρθρικά. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν, ούτε ανεπιθύμητες ενέργειες. Συνδυάζεται και με τις άλλες θεραπείες και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Άτομα με υπερευαισθησία στο τσίμπημα της μικρής βελόνης μπορούν να τοποθετήσουν αναισθητική κρέμα τοπικά μισή περίπου ώρα πριν την έγχυση του κολλαγόνου. Οι δραστηριότητες του ατόμου δεν διακόπτονται ούτε αλλάζει κάτι πριν ή μετά. Συνήθως χρειάζονται 3-8 συνεδρίες, 1 φορά την εβδομάδα, για την επίτευξη καλού αποτελέσματος και στη συνέχεια συνεδρίες διατήρησης του αποτελέσματος με συχνότητα που θα κριθεί από τον γιατρό σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.