Γυναικολογία

Facebooktwitterpinterest

Γενικά γυναικολογικά προβλήματα

Στο ιατρείο είναι δυνατόν να γίνει η διερεύνηση και να καθοριστεί η θεραπεία των κλασσικών γυναικολογικών προβλημάτων όπως διαταραχές της περιόδου, μηνορραγίες, προέμμηνοπαυση ,πυελικό πόνο, αυξημένη τριχοφυία, κολπίτιδες. Πέρα από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και γυναικολογικής και φυσικής εξέτασης,

η διερευνητική διαδικασία διευκολύνεται από τη ταυτόχρονη δυνατότητα υπερηχογραφικής και κολποσκοπικής εξέτασης που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν κατά την επίσκεψη. Οι δυνατότητες θεραπευτικής αντιμετώπισης βασισμένες στις τρέχουσες πρακτικές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας παρατίθονται και συζητώνται με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας.

Γυναικολογική εξέταση
Κατά την εξέταση αυτή ψηλαφιούνται η μήτρα και οι ωοθήκες για τυχόν παρουσία παθολογικών καταστάσεων όπως είναι τα ινομυώματα, οι κύστεις ωοθηκών κλπ.

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα (U/S έσω γεννητικών οργάνων)
Το υπερηχογράφημα είναι μία επίσης ανώδυνη εξέταση κατά την οποία ο γιατρός με ένα μηχάνημα που λέγεται υπερηχογράφος βλέπει σε μία οθόνη την μήτρα και τις ωοθήκες σας. Με αυτή την εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει τυχόν ανωμαλίες των εσωτερικών γεννητικών οργάνων που δεν γίνονται αντιληπτές με τη γυναικολογική εξέταση.

Υστεροσκόπηση & βιοψία
Στις γυναίκες που αναφέρουν απώλεια αίματος μεταξύ των κανονικών τους περιόδων σε οποιαδήποτε ηλικία, ή σε γυναίκες με μηνορραγία σε ηλικία 40 ετών και πάνω, τότε η κοιλότητα της μήτρας θα πρέπει να εξεταστεί για να αποκλειστούν πιθανά παθολογικά αίτια.
Η υστεροσκόπηση θα δώσει άμεση οπτική επισκόπηση της κοιλότητας της μήτρας και σε συνδυασμό με την απόξεση που θα δώσει ιστολογικό δείγμα από το ενδομήτριο θα αποκλειστεί κάθε σοβαρή παθολογία.

Κολποσκόπηση
Είναι η εξέταση που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε παθολογικό τεστ Παπανικολάου και είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου.
Η κολποσκόπηση γίνεται σε όλες τις μέρες του κύκλου εκτός της περιόδου, καθώς και στην κύηση όταν υπάρχει ένδειξη. Δεν είναι επώδυνη και δεν χρειάζεται νάρκωση. Γίνεται με το κολποσκόπιο που επιτρέπει την επισκόπηση του τραχήλου με πολύ μεγάλη μεγέθυνση και με ειδικές χρωστικές που χρωματίζουν τα παθολογικά κύτταρα αν υπάρχουν.

Μαστογραφία
Είναι μια ανώδυνη ακτινολογική εξέταση που διαγιγνώσκει τις περισσότερες παθήσεις των μαστών. Στις ημέρες μας η μαστογραφία είναι ψηφιακή. Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει καλύτερη απεικόνιση, μικρότερη δόση ακτινοβολίας και ευκολότερη σύγκριση με τις προηγούμενες ψηφιακές μαστογραφίες για την ανίχνευση των αλλαγών του μαστού.

Εμμηνόπαυση
Ως εμμηνόπαυση , ορίζεται η τελευταία περίοδος μιας γυναίκας. Κατά την εμμηνόπαυση , οι ορμόνες της υπόφυσης είναι πολύ αυξημένες και οι ορμόνες των ωοθηκών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) ελαττωμένες. Αν δεν περάσει ένας χρόνος απουσίας περιόδου, δεν μπορούμε να μιλάμε για εμμηνόπαυση.

Photos taken from http://www.freedigitalphotos.net/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.