Πρώτες βοήθειες για τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Facebooktwitterpinterest

Το µοναδικό που σώζει ζωές σε περίπτωση αλλεργικού σοκ είναι η ένεση αδρεναλίνης

Δερµατοπάθειες, αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιµπήµατα εντόµων ή θαλάσσιας µέδουσας, δυσανεξία σε αντηλιακά σκευάσµατα και σε τροφές είναι οι συχνότερες αλλεργικές παθήσεις του καλοκαιριού. Το «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζει τα συµπτώµατα και τις «πρώτες βοήθειες» για καθεµία από αυτές βάσει των οδηγιών της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Οι επιστήμονες συστήνουν στα άτομα με αλλεργική ευαισθησία να αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακής κρέμας ή άλλα καλλυντικά τα οποία είναι πολύ πιθανόν να «πυροδοτήσουν» την αλλεργία.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Κνίδωση εκ ψύχους
Είναι µια αλλεργική πάθηση που οφείλεται στη χαµηλή θερµοκρασία. Εµφανίζεται µε τη µορφή ποµφών, αυτό που κοινώς ονοµάζουµε «πετάλες», και οι περισσότεροι τη διαπιστώνουν µετά το µπάνιο στη θάλασσα.

Για τον λόγο αυτόν συχνά αποδίδεται σε τσίµπηµα από τσούχτρα ή σε αλλεργία στα φύκια, ενώ στην πραγµατικότητα πρόκειται για µια αντίδραση του οργανισµού στη µεταβολή της θερµοκρασίας. Το εξάνθηµα είναι πιθανό να εκδηλώνεται µόνο στο σηµείο του σώµατος που ήρθε σε επαφή µε το κρύο, για παράδειγµα µε φαγούρα στο στόµα ή πρήξιµο στα χείλη µετά την κατανάλωση παγωτού ή µε κνίδωση µόνο στα χέρια όταν το άτοµο τα βάλει µέσα στην κατάψυξη. Στα συµπτώµατα περιλαµβάνονται κοκκινίλες µε πολύ έντονη φαγούρα, ενώ τα πολύ ευαίσθητα άτοµα µπορεί επίσης να αισθανθούν ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή. Για τον λόγο αυτόν η Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας συστήνει σε όσους έχουν κνίδωση εκ ψύχους:

  • Να κάνουν τα πρώτα µπάνια του καλοκαιριού σε αβαθή και ζεστά νερά.
  • Να κολυµπούν πάντα παρέα µε κάποιον άλλον.
  • Τα πρώτα µπάνια να είναι µικρής διάρκειας και µε προοδευτική αύξηση του χρόνου κολύµβησης.
  • Να αποφεύγουν τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεµα, ακόµη και φορώντας ειδική στολή.
  • Με την πρώτη εµφάνιση κνησµού ή εξανθήµατος να εξέλθουν από το νερό χωρίς πανικό.
  • Να έχουν πάντα µαζί τους και να χρησιµοποιήσουν κατά περίπτωση τα φάρµακα άµεσης ανάγκης που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος τους.
  • Πριν από τα καλοκαιρινά µπάνια, ανάλογα µε τις οδηγίες του γιατρού, να έχει προηγηθεί προληπτική θεραπεία µε αντιισταµινικά φάρµακα.

Ηλιακή κνίδωση

Στο 90% των επεισοδίων τσιμπήματος από μέλισσα ή σφήκα τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα, ήπιο οίδημα και πόνος στο σημείο του νυγμού.

Είναι µια σπάνια µορφή κνίδωσης που εµφανίζεται µετά την έκθεση στον ήλιο. Εκδηλώνεται µε εξάνθηµα και έντονο κνησµό στα σηµεία του σώµατος που έχουν εκτεθεί. Συνήθως το εξάνθηµα κάνει την εµφάνισή του το πολύ εντός εξήντα λεπτών και διαρκεί για λίγες ώρες, ενώ στη συνέχεια υποχωρεί πλήρως.

Οι γιατροί συστήνουν, σε περίπτωση που το εξάνθηµα είναι πολύ εκτεταµένο, να χορηγηθεί θεραπεία µε αντιισταµινικά φάρµακα. Τα ίδια φάρµακα µπορεί να λάβει όποιος γνωρίζει ότι έχει ευαισθησία και ως προληπτική αγωγή, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέµας µε υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτοδερµατίτιδα
Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση του δέρµατος που συνήθως οφείλεται στην επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας σε συνδυασµό µε τη λήψη φαρµάκων ή τη χρήση τοπικών σκευασµάτων, όπως κρέµες, καλλυντικά και αρώµατα. Στα συνηθέστερα συµπτώµατα της φωτοδερµατίτιδας συγκαταλέγονται η ήπια ερυθρότητα του δέρµατος, η φαγούρα και τα εξανθήµατα τα οποία επεκτείνονται ακόµη και στα σηµεία του σώµατος που ήταν καλυµµένα µε ρούχα. Οι ειδικοί συστήνουν στα άτοµα µε αλλεργική ευαισθησία να αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακής κρέµας ή άλλα καλλυντικά που πυροδοτούν την αλλεργία και να καταφύγουν στη χρήση τοπικών κορτικοειδών για την αντιµετώπιση του δερµατικού ερεθισµού. Παράλληλα, επισηµαίνουν ότι σε περίπτωση που εµφανίσετε φωτοδερµατίτιδα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό, αφού ορισµένες παθήσεις, όπως για παράδειγµα ο ερυθηµατώδης λύκος, συνοδεύονται από φωτοευαισθησία.

Δερµατίτιδες εξ επαφής
Οφείλονται στα καλλυντικά που χρησιµοποιούµε το καλοκαίρι. Αντηλιακές κρέµες, προϊόντα τοπικού αδυνατίσµατος ακόµη και τα προσωρινά τατουάζ µε χένα είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες. Οι γιατροί συστήνουν την τοπική εφαρµογή κορτιζονούχων σκευασµάτων ώστε να αντιµετωπιστεί ο ερεθισµός.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΣΦΗΚΑΣ

Τα αλλεργικά επεισόδια από δηλητήριο υµενόπτερων χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αφού µπορεί να οδηγήσουν ακόµη και στο θάνατο. Στο 90% των επεισοδίων νυγµών από µέλισσα ή σφήκα τα συµπτώµατα είναι ερυθρότητα, ήπιο οίδηµα και πόνος στο σηµείο του νυγµού. Τα αλλεργικά άτοµα, όµως, µπορεί να εµφανίσουν εκτεταµένη αντίδραση, όπως φαγούρα σε όλο το σώµα ή πρήξιµο π.χ σε ολόκληρο το χέρι ενώ έχει τσιµπηθεί µόνο το δάχτυλο. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις µπορεί να εκδηλωθεί αλλεργικό σοκ.

Ποια είναι τα συµπτώµατα του αλλεργικού στο δηλητήριο µέλισσας/σφήκας;

Σύµφωνα µε την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας τα κυριότερα συµπτώµατα είναι:

1. Μεγάλη τοπική αντίδραση. Κοκκινίλα, πόνος, πρήξιµο σε έκταση µεγαλύτερη από πέντε εκατοστά που περιλαµβάνουν και την κοντινότερη άρθρωση.

2. Ηπια αναφυλακτική αντίδραση. Δερµατικά εξανθήµατα σε όλο το σώµα, συνήθως λίγα λεπτά µετά τον νυγµό.

3. Συστηµατική αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ). Εκδηλώνεται λίγα λεπτά µετά το τσίµπηµα µε συµπτώµατα στο δέρµα: έντονη φαγούρα στις παλάµες και στα πέλµατα, διάχυτη ερυθρότητα σε όλο το σώµα, εξανθήµατα και πρήξιµο σε σηµεία µακριά από τον νυγµό. Επίσης, µε συµπτώµατα του αναπνευστικού συστήµατος: καταρροή, µπούκωµα της µύτης, ξηρός βήχας, αίσθηµα δύσπνοιας, βραχνή φωνή και οίδηµα λάρυγγα. Με συµπτώµατα του κυκλοφορικού: Ζάλη, θαµπή όραση, γρήγορος και αδύναµος σφυγµός, πτώση αρτηριακής πίεσης, τάση λιποθυµίας και σπανιότερα απώλεια συνείδησης. Ανάλογα µε τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης είναι πιθανό να εκδηλωθούν συµπτώµατα στο γαστρεντερικό: Κοιλιακό άλγος, εµετός, διάρροια και στο νευρικό σύστηµα: σύγχυση, απώλεια προσανατολισµού, σπασµοί.

Πώς αντιµετωπίζονται τα τοπικά συµπτώµατα;

  • Αφαιρέστε µε προσοχή το κεντρί.
  • Χρησιµοποιήστε κρύα επιθέµατα και τοπικές αναλγητικές κρέµες.
  • Μη χρησιµοποιείτε αντιισταµινικές κρέµες.
  • Περιδέστε σφιχτά µε µια ζώνη, ένα κορδόνι ή οποιοδήποτε άλλο µέσο το σηµείο πάνω από το τσίµπηµα.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αλλεργικού σοκ;

Κατ’ αρχάς διατηρήστε την ψυχραιµία σας. Εφόσον γνωρίζετε τεκµηριωµένα ότι είστε σε κίνδυνο να εµφανίσετε αλλεργικό σοκ, θα πρέπει να φέρετε πάντα µαζί σας ένα τσαντάκι µε τα φάρµακα πρώτης ανάγκης. Σε αυτά περιλαµβάνονται αντιισταµινικό σιρόπι, χάπι κορτιζόνης, εισπνεόµενο βρογχοδιασταλτικό και ένεση αδρεναλίνης.

Η ένεση αδρεναλίνης είναι το µόνο που σώζει ζωές σε περίπτωση αλλεργικού σοκ. Είναι εύχρηστη, σε µορφή στυλό και µπορεί οποιοσδήποτε να την κάνει στον εαυτό του. Η έγκαιρη χορήγηση αδρεναλίνης σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόµου, ακόµη και σε περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων, ενώ οι ενέσεις κορτιζόνης δρουν απλώς επικουρικά.

Πώς να προφυλαχθείτε;

Ορισµένα από τα µέτρα πρόληψης που προτείνει η Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας είναι τα εξής:

  • Φοράτε πάντοτε υποδήµατα, ιδίως έξω από το σπίτι, για να αποφύγετε τις σφήκες.
  • Μείνετε µακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριµµάτων, ανθισµένα λουλούδια.
  • Μην κάνετε επιθετικές κινήσεις όταν διαπιστώσετε την παρουσία µέλισσας ή σφήκας στο αυτοκίνητο. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για να φύγει.
  • Προσοχή στο ψάρεµα γιατί µαζεύονται σφήκες.
  • Τα υµενόπτερα είναι ιδιαίτερα επιθετικά αργά το απόγευµα.
  • Αποφύγετε να χρησιµοποιείτε αρώµατα, λακ, αρωµατικά αντηλιακά λάδια.
  • Κάνετε κηπουρικές εργασίες µε γάντια, καπέλο, µακριά ρούχα.
  • Αποφύγετε τα ενδύµατα µε έντονα χρώµατα και σχέδια. Συνιστώµενα χρώµατα είναι το λευκό, το πράσινο και το ανοικτό καφέ.
  • Προσέξτε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
  • Τοποθετήστε σήτες στα παράθυρα.
  • Εχετε πάντα το κουτί των πρώτων βοηθειών µαζί σας.
  • Μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια σας όταν οδηγείτε µοτοσικλέτα.
  • Σε θερµό και υγρό περιβάλλον τα έντοµα είναι ιδιαίτερα επιθετικά.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Οι αλλεργίες που οφείλονται στην κατανάλωση τροφής είναι συχνότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αυξηµένη κατανάλωση θαλασσινών -ψαριών και οστρακοειδών- είναι οι κυριότερη αιτία. Από τα καλοκαιρινά φρούτα περισσότερο αλλεργιογόνα θεωρούνται το ροδάκινο, το σταφύλι και τα σύκα. Οι τροφές µπορεί να προκαλέσουν από φαγούρα στο στόµα και στα χείλη µέχρι αλλεργικό σοκ. Μόνη πρόληψη θεωρείται η αποφυγή της «ένοχης» τροφής.

«Εθνος – Υγεία»

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.