Το καλοκαίρι κρύβει και κινδύνους

Facebooktwitterpinterest

Δερματοπάθειες, τσιμπήματα από έντομα και ερπετά, αλλά και αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κάνουν… θραύση τους θερινούς μήνες

Εποχή ύφεσης των αλλεργικών παθήσεων θεωρείται από πολλούς το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εξηγούν ότι οι θερινοί μήνες του έτους έχουν τις δικές τους αλλεργίες, οι οποίες απαιτούν επισταμένη προσοχή.

Παρότι η αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα -που ταλαιπωρούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού- εκδηλώνονται την άνοιξη και μολονότι οι ατοπικές δερματίτιδες εμφανίζουν σημαντική βελτίωση το καλοκαίρι, τα ευαίσθητα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού ορισμένες από τις καλοκαιρινές αλλεργίες είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Οι κυριότερες αλλεργίες που εκδηλώνονται το καλοκαίρι είναι δερματοπάθειες οι οποίες οφείλονται είτε στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είτε στη χρήση καλλυντικών, η κνίδωση που προκαλείται λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας του σώματος, η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας ή της σφήκας και η αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση θαλασσινών.

Εκτός από τις μέλισσες και τις σφήκες κατά τις εξορμήσεις στην εξοχή, προσοχή χρειάζεται και στο δάγκωμα οχιάς, το μοναδικό δηλητηριώδες είδος φιδιού που ζει στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, ναυτία, ίλιγγο και τάση λιποθυμίας. Σε περίπτωση που δαγκώσει οχιά κάποιον από το περιβάλλον σας, ακινητοποιήστε το μέλος που δέχτηκε το δάγκωμα και περιορίστε τις κινήσεις του. Χαλαρώστε τα ρούχα του θύματος και μεταφέρετέ το στη σκιά. Περιδέστε το σημείο ψηλότερα από το δάγκωμα τόσο σφιχτά ώστε να μελανιάζει το μέλος και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Εκτός από τις αλλεργικές παθήσεις το καλοκαίρι εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία.

Μυκητιάσεις, γυναικολογικές λοιμώξεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ορισμένα από αυτά.

Οι μύκητες αγαπούν το καλοκαίρι όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου. Την εμφάνισή τους ευνοούν η ζέστη και η υγρασία του δέρματος από υπερβολική εφίδρωση. Εκδηλώνονται συχνά στα νύχια των ποδιών με αλλαγή στο χρώμα και στην υφή τους και τελικά την απώλειά τους. Η φροντίδα για την τήρηση της σωστής υγιεινής και το καλό στέγνωμα των ποδιών είναι βασικοί κανόνες προστασίας. Επίσης, δεν θα πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως στις πισίνες, σε αποδυτήρια και κυρίως στην αμμουδιά, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταλλάσσουμε τις πετσέτες μας με άλλους.

Μύκητες εμφανίζονται και στα γεννητικά όργανα με κύρια συμπτώματα τη φαγούρα, το τσούξιμο και τον ερεθισμό. Στενά και συνθετικά εσώρουχα ή ρούχα και βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω στο σώμα είναι συχνά ένοχα για την εκδήλωση μυκητιάσεων στις γυναίκες.

Αυξημένα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι και τα κρούσματα γυναικολογικών λοιμώξεων. Οι κολπίτιδες οφείλονται στους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στην άμμο. Με τον όρο κολπίτιδα οι γιατροί ονομάζουν τη φλεγμονή στον κόλπο, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με κνησμό, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τσούξιμο, ερυθρότητα και πόνο ιδίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους για αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού και η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή από το στόμα ή κολπικά υπόθετα και κρέμες. Εξαρση, σύμφωνα με τις στατιστικές, παρουσιάζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα.

http://www.ethnos.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.