Τι είναι η Ξηροφθαλμία;

Facebooktwitterpinterest

Η ξηροφθαλμία είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που σχετίζεται με την ύγρανση των οφθαλμών και την καλή ποιότητα της όρασης.

Οι οφθαλμοί κάνουν “μπάνιο” μέσα στα δάκρυα τα οποία ξεπλένουν τις σκόνες και τα διατηρούν υγρά. Τα δάκρυα επίσης έχουν ένζυμα τα οποία εξουδετερώνουν μικροοργανισμούς που ευρίσκονται στην επιφάνεια των οφθαλμών.

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από χρόνια έλλειψη επαρκούς ύγρανσης και λίπανσης της επιφανείας των οφθαλμών.

Τα επακόλουθα ποικίλουν από ήπιο σταθερό ερεθισμό μέχρι φλεγμονή του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού.

Τα δάκρυα είναι σύμπλεγμα ουσιών όπως νερό, λιπώδη στοιχεία, ένζυμα και ηλεκτρολύτες. Το λιπώδες μέρος των δακρύων παράγεται από τους μειβομιανούς αδένες οι οποίοι ευρίσκονται στα βλέφαρα .Το λιπώδες μέρος των δακρύων εμποδίζει το υδάτινο να εξατμισθεί και να προκαλέσει ξηρότητα.

Η ξηροφθαλμία προκύπτει πολλές φορές δευτερογενώς από συστηματικές παθήσεις όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή σύνδρομο siogren.

Επίσης η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής, ανεπαρκές κλείσιμο των βλεφάρων κατά τον ύπνο, ανεπαρκής ποσότητα επικουρικών δακρυικών αδένων, παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλούν εικόνα ξηροφθαλμίας.

Η αντιμετώπιση είναι ενστάλαξη κολλυρίων τεχνητών δακρύων συχνά αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος και κυρίως σκευασμάτων που εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία των δακρύων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.