Εγκυμοσύνη, ημικρανίες και ορμονική θεραπεία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Facebooktwitterpinterest

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που αγνοούν τα συμπτώματα τους λέει μια νέα μελέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 γυναίκες, μόνο μία στις 10 είχε επίγνωση του παράγοντα κινδύνου που ‘χτυπάει’ με ασυνήθιστο πόνο στο στήθος και είναι σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης του εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο Wexner στο Ιατρικό Κέντρο Columbus.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου στο εγκεφαλικό επεισόδιο – όπως το κάπνισμα, τη καθιστική ζωή την υψηλή αρτηριακή πίεση – υπάρχουν και κάποια ειδικά που αφορούν μόνο τις γυναίκες , εξήγησαν οι ερευνητές.

Αλλά μόνο το 11 τοις εκατό των γυναικών που ρωτήθηκαν γνώριζαν ότι η εγκυμοσύνη, ο λύκος, ημικρανίες, τα αντισυλληπτικά χάπια και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Νομίζω ότι έχουμε τους τρόπους να εκπαιδεύσουμε τις γυναίκες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και τη μοναδικότητά τους,” είπε η Dr Diana Greene-Chandos, νευρολόγος και διευθύντρια της νευρολογικής κλινικής του ιατρικού κέντρου .
Η εγκυμοσύνη, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που είναι τόσο ασήμαντα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη πρόληψη όταν πρόκειται για εγκεφαλικά επεισόδια σε γυναίκες, και πρέπει να είμαστε πιο ενήμεροι για αυτό”, πρόσθεσε.

Άλλα συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων που αφορούν περισσότερο τις γυναίκες είναι:

Ο ίλιγγος, η ζάλη,
Οι συχνοί πονοκέφαλοι,
Το μούδιασμα σε όλο το σώμα είναι η πιο σοβαρό  από το να είναι μόνο στη μία πλευρά.
«Οι γυναίκες που έχουν συχνούς πονοκέφαλους μπορεί  έχουν συχνά εγκεφαλικά επεισόδια, επίσης είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ο πόνος στο στήθος για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά τα συμπτώματα του μερικές φορές δείχνουν μια απλή καρδιοπάθεια ή μια δυσπεψία,” είπε ο Greene-Chandos.

“Η Εγκυμοσύνη τους αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες και την περίοδο αμέσως μετά την γέννηση  του παιδιού», είπε.

Τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες και τις γυναίκες της μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση, ξαφνική δυσκολία στην όραση, ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ή απώλεια της ισορροπίας και του συντονισμού.

Αναγνώριση
Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας και είναι κρίσιμη η χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων επειδή είναι η μόνη επιλογή εδώ και χρόνια.
“Οι γυναίκες δεν σκέφτονται ότι πρόκειται να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σκέφτονται ότι είναι η νόσος των ανδρών», είπε ο Greene-Chandos. “Θα πρέπει να γνωρίζετε όταν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και θα πρέπει να μπείτε στην εντατική.”

Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλές γυναίκες βιώνουν πολλά νευρολογικά  προβλήματα, κατάθλιψη, η οποία μπορεί να τους αποτρέψει από τη θεραπεία.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 137.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου 60% είναι γυναίκες  σύμφωνα με το American Heart Association και American Association Stroke.

http://www.webmd.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.