Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

Facebooktwitterpinterest

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ανάδειξη του αναντικατάστατου επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Σε όλους αυτούς που μιλάνε με όρους της αγοράς και ταυτίζουν το φαρμακείο με μια επιχείρηση που πουλάει διάφορα είδη και φάρμακα, σε όλους όσοι θεωρούν ότι μπορούν να αντιποιηθούν το λειτούργημά μας, στήνοντας ωραία ράφια και δελεαστικές προσφορές, εμείς αντιτάσσουμε την επιστημονική μας ιδιότητα, αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με το φαρμακείο.» Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Σύλλογος στις 25 και 26 Απριλίου 2015, στο ξενοδοχείο ΤΗΕ MET στη Θεσσαλονίκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, υπό την αιγίδα των οποίων τελούσε το συνέδριο.

Με τη συμμετοχή στη διοργάνωση 33 καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής και 250 συνέδρων, και τη διεξαγωγή 3 στρογγυλών τραπεζιών και 29 ομιλιών, ο ΦΣΘ έκανε ακόμα ένα, ουσιαστικό βήμα στη διά βίου εκπαίδευση, με την καθιέρωση ενός νέου συνεδριακού θεσμού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φαρμακοποιών, βοηθών φαρμακείου και φοιτητών Φαρμακευτικής από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον σύγχρονο ρόλο του φαρμακοποιού, στην έρευνα για νέα φάρμακα σε ό,τι αφορά και στις χρόνιες παθήσεις, στα προϊόντα από τη φύση και τις νομοθετικές διατάξεις που τα διέπουν, στις καινοτομίες στη φαρμακευτική επιστήμη.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της καινοτόμου έρευνας που πραγματοποιούν οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που θα θεραπεύει πολλές μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτή καθηγητή κ. Πλάτωνα Μαγκριώτη, η ιδέα για τη σύνθεση του φαρμάκου βασίζεται σε μια ουσία που απομονώθηκε πριν από περίπου 48 χρόνια σε έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Με τους φαρμακοποιούς ξεκινάμε έναν δημιουργικό διάλογο. Θα στηρίξουμε το φαρμακείο της γειτονιάς γιατί η ύπαρξη του μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ασφάλεια που θέλουμε να εμπεδώσουμε στην ψυχή του λαού μας. Όμως σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της χώρας πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη!».

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος                                          Ο γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης                       Διονύσης Ευγενίδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.