Ταξίδι και Δυσκοιλιότητα – Συμβαίνει στους περισσότερους!!!

Facebooktwitterpinterest

Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι στιγμής έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Καταρχήν, για πρακτικούς λόγους, όπως, μπορεί να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ή μπορεί οι συνθήκες

υγιεινής να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πάσχοντα. Μπορεί όμως και να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι όταν αλλάζουν περιβάλλον δεν μπορούν να λειτουργήσουν «φυσιολογικά» σε πολλούς τομείς και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει από τον ύπνο τους, μέχρι και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι η αλλαγή των καθημερινών συνθηκών μπορούν να επιφέρουν δυσλειτουργία στο έντερο και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ το 33% έχει εμφανίσει δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Η στομαχική πίεση, το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η ναυτία και οι κράμπες είναι μερικές μόνο από τις σωματικές συνέπειες που υφίστανται οι πάσχοντες από δυσκοιλιότητα. Ενώ, οι ψυχολογικές συνέπειες είναι εξίσου σημαντικές και δεν πρέπει να αγνοούνται και συνίστανται στη κακή διάθεση, την κούραση, τη μείωση της αποδοτικότητας και της ζωντάνιας, πολλές φορές το άγχος για τις περαιτέρω συνέπειες όταν το πρόβλημα παραμένει. Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι επώδυνα και ψυχοφθόρα, προβληματίζοντας και εμποδίζοντας τους πάσχοντες να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.

Αντιμετωπίστε σωστά την δυσκοιλιότητα!
Η δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι περιστασιακή. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, ώστε να βοηθήσουμε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, να προληφθεί η κλιμάκωση της έντασης του προβλήματος και να μην γίνει αιτία να «χαλάσουν» οι πολύτιμες μέρες των διακοπών μας.
Επικρατεί ευρέως η αντίληψη ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να είναι το καλύτερο «φάρμακο» κατά της δυσκοιλιότητας.
Η αλήθεια είναι ότι οι φυτικές ίνες έχουν την δυνατότητά να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, έτσι βοηθούν ώστε το περιεχόμενο του εντέρου να είναι μαλακό και να ωθείται προς τα έξω με μεγαλύτερη ευκολία. Συνιστάται λοιπόν να ακολουθείται μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή η οποία να περιλαμβάνει και φυτικές ίνες. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο άτομο με σοβαρή δυσκοιλιότητα, θα ξεπεράσει το πρόβλημα καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει πόνους στην κοιλιά και έντονο μετεωρισμό.
Όσον αφορά στη λήψη υγρών, αν και το να πίνουμε αρκετό νερό είναι σημαντικό για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνιστάται να αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα, η αυξημένη λήψη υγρών στην πραγματικότητα δεν ανακουφίζει ιδιαίτερα τη δυσκοιλιότητα, εκτός από τις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας σε άτομα με έντονη αφυδάτωση.
Επικρατεί επίσης ευρέως η αντίληψη ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, βοηθά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, γιατί διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η έντονη φυσική άσκηση ενοχοποιείται αντίθετα για μείωση του αριθμού και της έντασης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου- απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου- ενώ αντιθέτως, όταν σταματά η άσκηση , αυξάνεται και ο αριθμός των περισταλτικών κινήσεων.
Η αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι μία μέτρια σωματική άσκηση ( όπως το περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όταν αυτή είναι ήπια, σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Σίγουρο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης αποτελεί η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, που διατίθενται από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή.
Ενδεικτικά, η φαρμακευτική ουσία δισακοδύλη, δραστικό συστατικό ιδιοσκευασμάτων που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, είναι δοκιμασμένη ευρέως παγκόσμια, για περισσότερα από 50 χρόνια και προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση.
Συνιστάται σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.

http://www.dyskoiliotita.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.