Πως ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αντιμετωπίση ένα περιστατικό εκφοβισμού!

Facebooktwitterpinterest

Μπορεί να μην είσαι σίγουρος για το πώς να χειριστείς ένα περιστατικό εκφοβισμού. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιδράς πιο αποτελεσματικά όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό εκφοβισμού και βίας στο σχολείο.

Τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το τι ακριβώς να κάνεις όταν υποψιάζεσαι ή παρατηρείς ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που είναι σημαντικό να ληφθούν υπ’ όψιν, όπως το φύλο και η ηλικία των παιδιών, η μορφή του εκφοβισμού, ο χωροχρόνος εκδήλωσης του περιστατικού και οι αντιδράσεις των παρατηρητών.

Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • Άμεση παρέμβαση για να σταματήσει το περιστατικό εκφοβισμού. Χώρισε τους μαθητές που εμπλέκονται, ώστε να σταματήσει άμεσα η εκφοβιστική και βίαιη συμπεριφορά.
  • Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Μίλησε ξεχωριστά σε κάθε μαθητή που συμμετείχε ή ήταν παρατηρητής στο περιστατικό εκφοβισμού και ρώτησέ τον να σου πει τι έγινε.
  • Πες τους μαθητές πως γνωρίζεις τι συμβαίνει. Μίλησε στον καθένα ξεχωριστά.
  • Εξήγησε στους μαθητές-παρατηρητές ότι η παρέμβαση τους σε μελλοντικά περιστατικά μπορεί να είναι χρήσιμη για να περιοριστεί ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο. Βοήθησε τους να καταλάβουν ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός.

Είναι σημαντικό:

  • Τα περιστατικά εκφοβισμού να καταγράφονται με συστηματικό τρόπο.
  • Να εφαρμόζονται προγράμματα και δράσεις παρέμβασης που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιστατικών εκφοβισμού που εκδηλώνονται στο εκάστοτε σχολικό περιβάλλον.
  • Να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς συστηματική επικοινωνία με τους μαθητές που έχουν εμπλοκή σε περιστατικά εκφοβισμού.

http://www.antibullying.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.