Νέο φάρμακο κατά της χοληστερίνης

Facebooktwitterpinterest

Ένα καινούργιο φάρμακο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, τη διαταραχή δηλαδή των λιπιδίων του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των αγγείων και δημιουργία αθηρωμάτωσης, κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες στη χώρα μας, δίνοντας ελπίδα για αποτελεσματικότερο έλεγχο και πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Το νέο σκεύασμα ανήκει στην κατηγορία των αντιλιπιδαιμικών και περιέχει την ουσία πιταβαστατίνη. Αυτή, όπως και οι υπόλοιπες στατίνες δρουν σαν “φρουροί κατά της σύνθεσης χοληστερίνης”, την οποία μπορεί μεν ο οργανισμός να τη χρειάζεται, αλλά όταν φθάνει σε υψηλότερα από τα απαραίτητα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, στένωση των αγγείων και τελικά στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφράγματος ή διαλείπουσας χωλότητας, αν τα αγγεία που έχουν πληγεί είναι στα κάτω άκρα.

Ποιά είναι ωστόσο η διαφοροποίηση του νέου φαρμάκου συγκριτικά με τις υπόλοιπες στατίνες, που από το 1987 κυκλοφορούν στην αγορά; Όπως εξήγησε ο κ. Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ “Η πιταβαστατίνη στις έρευνες αφενός απεδείχθη αποτελεσματική στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά ταυτόχρονα φάνηκε να προκαλεί μία μεγαλύτερη αύξηση και στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL)”.

Η παρατήρηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο βασικός στόχος στη θεραπεία της δυσλπιπιδαιμίας είναι η μείωση της LDL και η ταυτόχρονη αύξηση της HDL, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δύσκολο καθώς η καλή χοληστερίνη από τη μία εξαρτάται από γονιδιακούς παράγοντες, και από την άλλη τα υπάρχοντα φάρμακα είχαν αποδειχθεί σε αυτό το κομμάτι όχι και τόσο αποτελεσματικά.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο που επεσήμανε ο κ. Ελισάφ ήταν ότι το νέο σκεύασμα δεν έχει δυσμενή, αλλά μάλλον ευνοϊκή επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης και άρα δεν αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, όπως οι υπόλοιπες στατινες, σε άτομα κυρίως με προδιαβήτη.

Πολύ σημαντικό, κατά τον ίδιο, επίσης, είναι και το γεγονός ότι η πιταβαστατίνη δεν αλληλεπιδρά ούτε με τροφές, ούτε με άλλα φάρμακα, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό του ασθενούς. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό, δε, κρίνεται από τον Καθητή ως βασικό πλεονέκτημα του σκευάσματος, μιας και τα άτομα με δυσλιπιδαιμία συνήθως πάσχουν και από άλλες νόσους, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης και άρα βρίσκονται σε καθεστώς πολυφαρμακίας.

Το νέο φάρμακο, τέλος, φάνηκε να ρυθμίζει καλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ενώ παρουσιάζει και ιδιότητες νεφροπροστασίας, κάτι ωστόσο που αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των στατινών.

 http://stogiatro.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.