Νοσοκομείο Hadassah: Βήματα στη θεραπεία του Μετατραυματικού Στρες

Facebooktwitterpinterest

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ δημοσίευσαν στοιχεία κλινικών δοκιμών, που εισηγούνται πως η δια του στόματος χορήγηση τετραϋδροκανναβινόλης (THC) θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

 Το PTSD είναι μια σοβαρή διαταραχή άγχους που ακολουθεί μια εξαιρετικά τραυματική εμπειρία. Πιο συχνά συνδέεται με τον πόλεμο, παρόλο που συμπτώματα PTSD έχουν καταγραφεί και σε περιπτώσεις βιασμών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το είδος του «τραύματος» μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την περίπτωση, αλλά είναι οι επιπτώσεις του τραύματος που καθορίζουν τελικά τη διάγνωση. Περίπου 7,7 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικάνοι υποφέρουν από PTSD. Πρόκειται για πολύ σοβαρή διαταραχή και σε πολλούς ανθρώπους σήμερα χορηγούνται ισχυρά εθιστικά φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Με σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης της τετραϋδροκανναβινόλης στο PTSD, μια ομάδα ερευνητών, υπό τον Δρα Raphael Mechoulam, έκανε κλινικές δοκιμές σε άτομα που λάμβαναν σταθερή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρόνιου PTSD. Επιπρόσθετα με τη φαρμακευτική αγωγή, οι ερευνητές χορήγησαν και 5 χιλιοστόγραμμα THC, δυο φορές ημερησίως. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η δια του στόματος χορήγηση Δ9-THC ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή από τους ασθενείς με χρόνιο PTSD.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η THCέχει άμεση θετική επίδραση στο σύνολο των σοβαρών συμπτωμάτων του PTSD, όπως είναι η ποιότητα του ύπνου, η συχνότητα ονείρων/εφιάλτες και η υπερευερεθιστικότητα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, θα πρέπει να διεξαχθούν κι άλλες μελέτες για να προσδιοριστούν οι ιδανικές δοσολογίες THC που θα βοηθήσουν στη θεραπεία του PTSD με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah. Η iMER, με γραφεία στην Κύπρο, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας σωστού ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.