Ικανοποίηση της Boehringer Ingelheim από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013

Facebooktwitterpinterest
  • Οι καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα €14,1 δις

•             Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε €2,1 δις, με απόδοση 15% στις καθαρές πωλήσεις

•             Αύξηση της ρευστότητας και του δείκτη κεφαλαίων

•             Υψηλή επένδυση και πάλι στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και στα περιουσιακά στοιχεία

 Ingelheim, Γερμανία, Απρίλιος 2014 – Η προσανατολισμένη στην έρευνα φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2013. Παρά τις όποιες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από αρνητικές επιπτώσεις των εξελίξεων στην ισοτιμία συναλλάγματος, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη και την απόδοση επί των καθαρών πωλήσεων. Το 1013 σημείωσε καθαρές πωλήσεις περίπου €14,1 δις, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 1,4%.

Όσο για το τρέχον οικονομικό έτος, η εταιρεία αναμένει ότι οι καθαρές πωλήσεις θα παραμείνουν σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του 2013. Σήμερα, η Boehringer Ingelheim απασχολεί πάνω από 47.400 άτομα παγκοσμίως, δηλαδή 3% παραπάνω από πέρυσι.

«Το 2013 ήταν για την Boehringer Ingelheim μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πολλές επιτυχίες, αλλά και από ορισμένες προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ετήσια Συνέντευξη Τύπου ο Καθηγητής Andreas Barner, Πρόεδρος του ΔΣ της Boehringer Ingelheim,. «Επικεντρωθήκαμε στη συνέχιση του έργου μας για τη  μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας». Με το afatinib, που αποτελεί στοχευμένη αγωγή για συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, η Boehringer Ingelheim εισήλθε με επιτυχία στην ογκολογία. Το φάρμακο ξεκίνησε να διατίθεται στις ΗΠΑ, ενώ έχει ξεκινήσει η κυκλοφορία του και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο νέο φάρμακο που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2013 ήταν το olodaterol για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Νέες προγραμματισμένες κυκλοφορίες

Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Boehringer Ingelheim έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία περισσότερων από δέκα νέων φαρμάκων στις ενδείξεις του Διαβήτη, της ΧΑΠ, του Άσθματος, του Καρκίνου του πνεύμονα, της Νόσος της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (ΙΠΙ), και της Οξείας Μυελογενή Λευχαιμία – ΟΜΛ), καθώς και στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής. Για την τελευταία ένδειξη, η εταιρεία έλαβε στις αρχές Απριλίου έγκριση κυκλοφορίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το dabigatran.

Ενίσχυση της Έρευνας και της Ανάπτυξης

«Με περίπου €2,7 δις, η εταιρεία επένδυσε για άλλη μια φορά σημαντικά στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Hubertus von Baumbach, Μέλος του ΔΣ και Υπεύθυνος για τον τομέα του Finance. «Οι δαπάνες για τον τομέα αυτό αυξήθηκαν από 19% το 2012 σε 19,5% το 2013, ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων.» Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη 90 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης. Στο τρέχον οικονομικό έτος, η Boehringer Ingelheim σχεδιάζει να μελετήσει εννέα νέα φάρμακα, σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙ. «Θα ενισχύσουμε την έρευνά μας στους τομείς της ανοσολογίας  και των διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)» πρόσθεσε ο κ. Barner.

Επενδύσεις

Το 2013, η Boehringer Ingelheim πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις περίπου €600 εκ. σε ενσώματα και άυλα περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ άλλων, αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα, όσον αφορά την παραγωγή της εισπνευστικής συσκευής RESPIMAT® στις εγκαταστάσεις της στο Dortmund και στο Ingelheim της Γερμανίας, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε περαιτέρω επένδυση €23 εκ. στην επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και του εργαστηρίου χημικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Σαγκάης στην Κίνα.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν βασική πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Την περσινή χρονιά, η Boehringer Ingelheim είχε καθαρές πωλήσεις ύψους σχεδόν €11 δις στον τομέα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τομέας που είναι ιδιαίτερα δυνατός στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η τιμή αυτή αντανακλά αύξηση 1,4% και αντιπροσωπεύει το 77% των συνολικών καθαρών πωλήσεων.

Το χορηγούμενο από το στόμα, αντιπηκτικό dabigatran αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο βασικός παράγοντας ανάπτυξης, με τις καθαρές πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 16%.

Το τιοτρόπιο στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ, σημείωσε και πάλι την πιο επιτυχημένη πορεία, με καθαρές πωλήσεις που παρουσίασαν αύξηση κατά 3,8%, φθάνοντας περίπου τα €3,5 δις.

Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 6,3% σε καθαρές πωλήσεις, οι οποίες έφτασαν στα περίπου €1,5 δις.

Τα βλεννολυτικά, σπασμολυτικά, υπακτικά και πολυβιταμινούχα φάρμακα ήταν για άλλη μια φορά τα πλέον επιτυχή φάρμακα στον τομέα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των Κτηνιατρικών Φαρμάκων, η Boehringer Ingelheim ξεπέρασε το ορόσημο των €1 δις στις καθαρές πωλήσεις του έτους 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%.

Στον τομέα των Βιοφαρμακευτικών προϊόντων, η Boehringer Ingelheim σημείωσε το 2013 καθαρές πωλήσεις  ύψους €449 εκ.

Η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εταιρεία είχε μια σταθερή ανοδική πορεία το 2013, διατηρώντας τη θέση της στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά παρά τις δύσκολες συνθήκες. Σημείωσε καθαρές πωλήσεις ύψους €299 εκ.

Οι εγχώριες εξαγωγές ανήλθαν στα € 208 εκ., διαγράφοντας σημαντική αύξηση +36,8%, γεγονός που οφείλεται στην παραγωγή και εξαγωγή του Micardis από την εργοστασιακή μονάδα στο Κορωπί.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα € 11 εκ. για το 2013.

Η επένδυση που είχε ξεκινήσει το 2012 στο εργοστάσιο, για δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής, έχει ολοκληρωθεί. Η παραγωγή νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι πλέον πραγματικότητα, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εξαγωγές.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά η δυναμική της εταιρείας στις εξαγωγές, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.