Ανεπάρκεια των επινεφριδίων (Νόσος του Addison)

Facebooktwitterpinterest

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες, πάνω από τα νεφρά, που αποτελούνται από διάφορες στιβάδες κυττάρων και παράγουν πολλές ορμόνες απαραίτητες για την διατήρηση της ζωής, όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) και κάποια αδρογόνα. Η νόσος του Addison είναι μια σπάνια σχετικά ασθένειαστην οποία τα επινεφρίδια χάνουν την λειτουργία τους και δεν μπορούν να παράγουν κάποιες ή ολές τις ορμόνες τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σώμα να ρυθμίσει την πίεση, να διατηρήσει το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και να αντιμετωπίσει καταστάσεις στρές όπως μια λοίμωξη ή μια ασθένεια. Στις περιπτώσεις αυτές, τα άτομα που πάσχουν πρέπει καθημερινά να παίρνουν τις ορμόνες που δεν μπορούν να παράγουν για να μην έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (δείτε περισσότερα στο κομμάτι των επινεφριδίων).

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Η γονιμότητα συνήθως δεν επηρεάζεται στις γυναίκες αυτές, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα με ανεπάρκεια των ορμονών της υπόφυσης (και συνεπώς έλλειψη της φλοιοτρόπου ορμόνης ACTH που διεγείρει τα επινεφρίδια και είναι απαραίτητη για την λειτουργία τους). Επίσης οι γυναίκες με αυτοάνοση καταστροφή επινεφριδίων έχουν αυξημένη προδιάθεση για πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια λόγω αυτοάνοσης καταστροφής και των ωοθηκών,οπότε μπορεί να προκύψουν προβλήματα με τη γονιμότητα.

ΚΥΗΣΗ.

Σε περιπτωση κύησης, οι γυναίκες με νόσο του Addison μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη με προϋπόθεση την συνεχή παρακολούθηση και σωστή λήψη των φαρμάκων τους. Συνήθως η έγκυος χρειάζεται να συνεχίσει την ίδια δόση των φαρμάκων μου έπαιρνε πριν. Κάποιες φορές όμως μπορεί η δοση να χρειαστεί τροποποίηση. Συνήθως χρειάζεται αυξημένη δόση φαρμάκων στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους. Συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από την έλλειψη των ορμονών των επινεφριδίων είναι:

  • Ζάλη, χαμηλή πίεση
  • Αδυναμία, εύκολη κόπωση
  • Ναυτία και έμετοι, κακή όρεξη
  • Αυξημένη ανάγκη για αλάτι

ΤΟΚΕΤΟΣ. 

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και στρεσογόνα διαδικασία για το σώμα, κατά την οποία χρείαζεται μαγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης. Αν αποφασίσετε να γεννήσετε φυσιολογικά,θα χρειαστείτε χορήγηση ενδοφλέβιας κορτιζόνης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αμέσως μετά τον τοκετό η δοσολογία των φαρμάκων επιστρέφει στα επίπεδα προ τοκετού, αν αυτα θεωρούνταν επαρκή.

Σε περίπτωση καισαρικής τομής, θα χρειαστεί αυξημένη κάλυψη με κορτιζόνη κατά τη διάρκεια της επέμβασης και για 48 ώρες μετά,όπως για κάθε μεγάλη επέμβαση.  Είναι πολύ σημαντικό ο γυναικολόγος και ο αναισθησιολόγος σας να είναι σε συνεχή επαφή με τον ενδοκρινολόγο σας για την σωστή αντιμετώπιση. Μετά τις πρώτες 48 ώρες οι δόσεις επιστρέφουν στα επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη.

Κατά την διάρκεια της λοχείας και του θηλασμού που χρειάζεται να είσαστε ξύπνια πιο πολλές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να χτειαστεί να τροποποιήσετε τις ώρες και τη συχνότητα  που παίρνετε τα φάρμακα σας. Μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας για το πλάνο που είναι καλύτερο για εσάς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.