Νεότερες εξελίξεις σχετικά με την ενδομήτρια θρέψη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Facebooktwitterpinterest

Η Ινοσιτόλη βελτιώνει τη γενική κλινική εικόνα και τη γονιμότητα  των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η Ινοσιτόλη, που είναι  βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B βελτιώνει τη γενική κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το Σύνδρομο, σύμφωνα με τους ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση της Α’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΓΝΑ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ”, με Δ/ντή τον Καθηγητή κο Δημ. Λουτράδη.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ,που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, όπως τόνισε ο κος MaurizioBini, Καθηγητής Μ/Γ στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και Δ/ντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Νοσ. NiguardaCaGranda, οι θεραπείες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) με ινοσιτόλη παρέχουν βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.

Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικων ινών & περιέχει 9 στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η Dchiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής (Inofert) που περιέχει ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ.

Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, διευκρίνισε ο Καθηγητής, η μυο-ινοσιτόλη  μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και Dchiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25. 

Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης αποκαθιστά – ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα.

Επιπρόσθετα, η χρήση συμπληρώματος ινοσιτόλης, (Inofert) χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας των ωοκυττάρων και στην αύξηση του αριθμού των ωοκυττάρων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επεσήμανε ο Αναπλ. Καθηγητής Μ/Γ Παν. Αθηνών κος Π. Δρακάκης είναι η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10 – 15% των γυναικών.

Μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όταν παρουσιάζει δύο από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:

Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.

Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία )

Υπερανδρογοναιμία ( Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς, μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, συνέχισε ο κος Δρακάκης, σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι αδιευκρίνιστη. Η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει τη δυνατότητα τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.

Ο Καθηγητής Μ/Γ κος Δημ. Λουτράδης, Δ/ντής της Α’ Παν. Μ/Γ Κλινικής του ΓΝΑ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ”, αναφερόμενος στα Νεότερα Δεδομένα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τόνισε ότι οι τεχνικές για την invitro ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων, ανοίγουν νέους ορίζοντες για τη δημιουργία και τη βελτίωση βιώσιμων και γενετικά υγιών εμβρύων.

Έμβρυα μπορούν με επιτυχία να πολλαπλασιαστούν invitro, τεχνικές μεταφοράς του πυρήνα προσφέρουν νέες θεραπείες για γενετικά νοσήματα κι ακόμη την ενδεχόμενη κατασκευή γαμετών ενώ δοκιμάζονται νέες τεχνικές ωρίμανσης invitro των ανθρώπινων ωαρίων που θα βρουν εφαρμογή σε γυναίκες με ΣΠΩ, πτωχές απαντήτριες ή ασθενείς στις οποίες απαγορεύεται να χορηγηθούν φαρμακευτικά σχήματα. Τέλος η πιθανή παραγωγή αρχέγονων κυτταρικών σειρών (stemcells) προερχόμενων από πολυδύναμα εμβρυικά κύτταρα είναι στο ξεκίνημά της και θα πρέπει να εξετασθεί σε σχέση με τα ηθικά και νομικά πλαίσια της αναπτυσσόμενης ανθρώπινης  αναπαραγωγής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.