Η καισαρική μεγαλώνει …παχύσαρκα παιδιά

Facebooktwitterpinterest

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιθανόν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα όταν ενηλικιωθούν, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Μεγάλες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή τους έχουν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με καισαρική, σε αντίθεση με όσους ήλθαν στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το γιατί ο τρόπος γέννας έχει τέτοια διαφορετική επίδραση στο βάρος, παραμένει ασαφές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νίνα Μόντι του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία 15 ήδη δημοσιευμένων μελετών, που αφορούσαν πάνω από 38.000 άτομα σε δέκα χώρες.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η γέννηση με καισαρική αυξάνει κατά 26% κατά μέσο όρο την πιθανότητα κάποιος ως ενήλικος να έχει παραπάνω κιλά από το κανονικό βάρος. Ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας (βάρος δια τετράγωνο ύψους) είναι περίπου μισή μονάδα μεγαλύτερος στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με καισαρική.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια μητέρα πρέπει κατ’ ανάγκη να κάνει καισαρική (κάποιες φορές είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου), παράλληλα όμως -όταν απλώς την επιλέγει- πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού της, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα.

Πηγή: ANT1

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.