Κίρρωση του ήπατος: Πιο έγκαιρη διάγνωση

Πρωτοποριακή μέθοδος κατά του καρκίνου του συκωτιού Facebooktwitterpinterest

Μία νέα διαγνωστική συσκευή που βασίζεται στην ίδια αρχή λειτουργίας με μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να ελέγξει την ωριμότητα του τυριού, μπορεί να ανιχνεύσει την κίρρωση του ήπατος.

Μάλιστα η νέα συσκευή μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τα υπάρχοντα τεστ. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Κάθε χρόνο μόνο στην Αγγλία, περίπου 12.000 άνθρωποι πεθαίνουν από κίρρωση του ήπατος. Το ένα τρίτο αυτών των θανάτων που προκαλούνται από κίρρωση του ήπατος οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, η κίρρωση μπορεί επίσης να προκύψει ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, λόγω της εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ.

Στους περισσότερους ασθενείς η διάγνωση γίνεται στο νοσοκομείο, με εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ενζύμων που απελευθερώνονται από τα κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος και αξονική τομογραφία, που δείχνει ουλές και διόγκωση του ήπατος. Ωστόσο, όταν γίνεται η διάγνωση, είναι συνήθως ήδη σοβαρά άρρωστοι.

Η κίρρωση μπορεί να υπάρχει για πέντε έως 20 έτη πριν να εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, κόπωση και ίκτερος.

Το νέο τεστ όμως μπορεί να εντοπίσει την ασθένεια σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν ο ασθενής βρίσκεται μεν σε κίνδυνο, αλλά το συκώτι του δεν έχει ακόμη υποστεί βλάβη.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.