Οι τροφές που ρίχνουν την πίεση

Facebooktwitterpinterest

Ανακαλύψτε ποια τρόφιμα θεωρούνται ότι «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση και εντάξετέ τα στη διατροφή σας, με σκοπό την πρόληψη ή και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η σοκολάτα

Αν λατρεύετε τη σοκολάτα τώρα έχετε και μια καλή δικαιολογία για να την απολαμβάνετε δίχως ενοχές. Ένα κομμάτι σοκολάτα την ημέρα ισοδυναμεί με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αναφέρει ότι σε όσους πάσχουν από υψηλή πίεση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέχρι και 20% μέσα σε πέντε χρόνια. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονόλες ουσίες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία διευκολύνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την πίεσή του.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί διαπίστωσαν ακόμη ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, χωρίς να επηρεάζει τα άτομα που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί επισήμαναν πάντως ότι θα χρειαστούν και άλλες μελέτες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που θα προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Το γιαούρτι

Εκείνοι που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση σύμφωνα με νέα έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας περίπου 2.000 εθελοντών για δεκαπέντε χρόνια. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ένα μπολάκι λάιτ γιαούρτι κάθε τρεις μέρες, περιόριζε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%. Το ποσοστό αυτό παρέμενε ίδιο ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση (π.χ. διατροφή και κάπνισμα).

 

Η δρ Ντεσπάϊνα Χάιντ, διαιτολόγος από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι: «Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης». Επισήμανε επίσης ότι όλα αυτά ισχύουν μόνο για το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών καθώς το πλήρες γιαούρτι περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα “παχιά” ψάρια

Η πρόσληψη των λιπαρών οξέων και μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Σίγκα της Ιαπωνίας έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση μεσήλικες στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν πολλές τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, είχαν πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

 

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών είναι τα «παχιά» ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, όπως επίσης το σογιέλαιο, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.  Για τους λόγους αυτούς η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μπανάνες

Οι μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν πράγματι στην αντιμετώπιση της υπέρτασης Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, περιέχουν και υψηλή ποσότητα καλίου, που συμβάλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Το κάλιο ωθεί το σώμα μας να αποβάλει αλάτι, ενώ θεωρείται ότι διαστέλλει τα αγγεία. Ερευνά έδειξε ότι με 2-5 γρ. καλίου η συστολική και η διαστολική πίεση μειώνονται σημαντικά (2 και 3 mm ; αντιστοίχως). Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία σταματά την παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών του οργανισμού, που προκαλούν θρομβώσεις στις αρτηρίες.

Το σκόρδο

Πολλές εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μειώνει την πίεση. Περιέχει αλισίνη, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όσους έχουν υπέρταση, σελήνιο και πάνω από 100 άλλες ουσίες. Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση με την αραίωση του αίματος που επιτυγχάνεται μπλοκάροντας την αγγειοτενσίνη ΙΙ  μέσω των επινεφριδίων. Η αγγειοτενσίνη είναι μια ορμόνη, προκαλεί σύσπαση των αγγείων με αποτέλεσμα αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 

Στο πλαίσιο μιας παλιότερης μελέτης που έγινε στην Ινδία χορηγήθηκε σε 30 άνδρες με στεφανιαία νόσο έλαιο σκόρδου. Μετά από έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έδειξαν σημαντική μείωση στους παλμούς της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Χρειάζεται όμως προσοχή από όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά γιατί ενισχύει τη δράση τους.

Πηγή: PATHFINDER

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.