Επιστροφή στην εργασία των ατόμων με καρκίνο μαστού.

Facebooktwitterpinterest

Η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, ακόμα και στην εργασία, αποτελεί μία τονωτική ένεση στην πιθανώς ταλαιπωρημένη αυτοπεποίθηση της γυναίκας με εμπειρία καρκίνου του μαστού, κάποιες φορές δε, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Είναι λοιπόν σημαντικό να οργανώσετε την επιστροφή σας στις παλιές καθημερινές συνήθειες, ακολουθώντας πάντα τον δικό σας ρυθμό, χωρίς άγχος και με ισχυρές δόσεις αποφασιστικότητας.

Η εργασία μπορεί να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, όταν βεβαίως οι σωματικές και οι ψυχικές δυνάμεις το επιτρέπουν. Ενδεχομένως να χρειάζεται να συμφωνήσετε με τον εργοδότη σας, τουλάχιστον για την αρχή, σε ένα μειωμένο ωράριο ώστε να επανέλθετε βαθμιαία.

Αν κρίνετε ότι η κατάσταση της υγείας σας δεν σας επιτρέπει να επανέλθετε στην προηγούμενη εργασία σας, είναι σημαντικό να μη φοβηθείτε ακόμα και να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που μετά από χειρουργική επέμβαση πάσχει από λεμφοίδημα, συχνά δεν είναι σε θέση να ασκεί δραστηριότητες που την καταπονούν σωματικά. Άλλες φορές πάλι, η εξάντληση και η κούραση μετά από χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες μπορεί να δράσουν ανασταλτικά στην επαγγελματική δραστηριότητα.

Η δυνατότητα για μεγάλα ταξίδια ή για εργασία που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πιθανώς να είναι μειωμένη και να υπάρξει ανάγκη τέτοιου είδους δραστηριότητες, έστω παροδικά, να αποφευχθούν. Στις περιπτώσεις αυτές, προτείνεται μια επαγγελματική επανεκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να ακούτε το σώμα σας και να σέβεστε τους ρυθμούς που σας υπαγορεύει, ώστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να επιλέξετε την καλύτερη κάθε φορά λύση ανάλογα με τις ανάγκες σας.
http://avgi-breastcancer.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.