Στη γονιμότητα του άνδρα βοηθούν τα …καρότα!

Facebooktwitterpinterest

Τα καρότα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες όσον αφορά την όραση. Τώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ανδρών.
Οι ερευνητές που διερευνούν την επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στην γονιμότητα των ανδρών, ανακάλυψαν ότι τα καρότα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Συγκεκριμένα είχαν την μεγαλύτερη επίδραση στην ”κινητικότητα” του σπέρματός ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπήσουν προς το ωάριο.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι άνδρες που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή και λυκοπένιο μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα τους.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από περίπου 200 νέους άνδρες να ακολουθήσουν δίαιτες που περιείχαν ποικιλία από φρούτα και λαχανικά προτού τους εξετάσουν για να διαπιστώσουν τι επίδραση θα είχε στο σπέρμα αυτή η διατροφή.

Τα τρόφιμα που είχαν κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα διαπιστώθηκε ότι μπορούν να ενισχύσουν το σπέρμα. Η ιδιότητα αυτή των συγκεκριμένων τροφών αποδόθηκε στις χρωστικές ουσίες που περιέχουν και που ονομάζονται καροτενοειδή.

Τον (γόνιμο) άνδρα τον κάνουν τα …καρότα!

Ο οργανισμός μας μετατρέπει μερικές από αυτές τις ουσίες σε χρήσιμα για την υγεία μας αντιοξειδωτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τη βήτα- καροτίνη, το σώμα μας μπορεί να την μετατρέψει στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού και μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA.

Η γλυκοπατάτα και το πεπόνι μπορούν να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αλλά τα καρότα βρέθηκε ότι συμβάλλουν περισσότερο στη βελτίωση της απόδοσης του σπέρματος σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 8%, σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στα ζευγάρια που έχουν προβλήματα σύλληψης και προσπαθούν να κάνουν παιδί.

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, και ιδιαίτερα οι ντομάτες, οι οποίες περιέχουν το αντικαρκινικό λυκοπένιο, συνδέθηκαν με λιγότερες ανωμαλίες στη μορφολογία του  σπέρματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι : “Σε έναν πληθυσμό υγιών νεαρών ανδρών, η πρόσληψη καροτενοειδών συσχετίστηκε με υψηλότερη κινητικότητα του σπέρματος, ενώ στην περίπτωση του λυκοπενίου, με καλύτερη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτά τα συστατικά μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του σπέρματος”.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.