Ερωτας διαδικτύου

Facebooktwitterpinterest

Τα ραντεβού που κλείνονται online δεν αντιμετωπίζονται πλέον με σκεπτικισμό, ενώ αποτελούν συχνά τον κανόνα για κάποιον ενήλικο, που διαφορετικά δεν θα είχε δυνατότητα για προσωπική ζωή…

«Ο έρωτας είναι τυφλός». Το ρητό είναι γνωστό από παλιά. Τώρα, όμως, αποκτά και ένα νέο νόημα. Ο έρωτας είναι τυφλός, επειδή όντως οι περισσότεροι δεν βλέπουν το… αντικείμενο του πόθου τους, παρά μόνο διαδικτυακά. Τουλάχιστον στην αρχή, διότι μετά -όπως δείχνουν οι έρευνες- προχωρούν και σε πραγματικά ραντεβού, αρκετά από τα οποία καταλήγουν αισίως σε γάμο. Αλλά ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά…


Ερευνα που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αναφέρει πως ένας στους 10 Αμερικανούς έχει χρησιμοποιήσει site για online γνωριμίες. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 66% εξ αυτών έχουν προχωρήσει και σε πραγματικό ραντεβού με άτομο το οποίο γνώρισαν μέσω τέτοιου site ή εφαρμογής, ενώ το 23% έκαναν μέσω Διαδικτύου μακροχρόνια σχέση, ακόμη και γάμο. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν πως αρκετά από τα online ραντεβού καταλήγουν σε σχέσεις πολύ πιο σταθερές, απ’ ό,τι τα ραντεβού που προκύπτουν μέσω κεραυνοβόλου έρωτα.

Απενοχοποίηση

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης πως πλέον τα ραντεβού που κλείνονται online δεν αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, όπως παλαιότερα. Τα ραντεβού που κανονίζονται μέσω Διαδικτύου αποτελούν συχνά τον κανόνα για κάποιον ενήλικο, που διαφορετικά δεν θα είχε δυνατότητα για προσωπική ζωή. Και τούτο, επειδή με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής η δυνατότητα να βγαίνει κάποιος και να γνωρίζει συχνά νέους ανθρώπους, ώστε να κατασταλάξει στο «μεγάλο» και «αληθινό» έρωτα, είναι περιορισμένη. Από την άλλη, το αχανές τού Διαδικτύου, με τους εκατομμύρια χρήστες που ψάχνουν online να βρουν κάποιον να μοιραστούν… ιδιαίτερες στιγμές, ενδιαφέροντα και μοναξιές, δεν έχει τέλος. Και αν σήμερα δεν βρεθεί ο κατάλληλος ή η κατάλληλη, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αύριο η μεθαύριο.

Βεβαίως, η έρευνα δείχνει ακόμα ότι αρκετοί είναι ακόμη διστακτικοί σε τέτοιου είδους γνωριμίες. Αυτό, σύμφωνα με το Internet Project του Pew Research Center, που ασχολείται από το 2005 με το θέμα, οφείλεται στο ότι υπάρχουν χρήστες που έχουν δοκιμάσει παλαιότερα ραντεβού μέσω Διαδικτύου και έχουν κακές εμπειρίες από αυτό. Οσον αφορά τους Αμερικανούς, εκείνοι που πλέον στρέφονται στον Ιστό, για να βρουν το ιδανικό ταίρι, είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με παλαιότερα. Επίσης, οι περισσότεροι είναι μορφωμένοι, ελεύθεροι και αναζητούν ενεργά σύντροφο. Το «άθλημα» είναι περισσότερο διαδεδομένο μεταξύ των χρηστών ηλικίας 20-40 χρόνων.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο περνούν τα χρόνια τόσο καλύτερη είναι η εντύπωση που σχηματίζεται στους ανθρώπους σχετικά με τις online γνωριμίες. Το 59% συμφωνούν ότι το online dating είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις ανθρώπους – ποσοστό 15% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2005. Το 53% θεωρούν ότι πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο για να βρει κανείς ένα καλό ταίρι.

Στον αντίποδα, υπάρχουν ακόμη 21% των χρηστών που πιστεύουν ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες ιστοσελίδες είναι «απελπισμένοι», αλλά αυτή η τάση παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλιότερα που το online dating ξεκινούσε. Εκείνο που παραμένει ίδιο είναι πως πάντα το απρόσωπο του Διαδικτύου ευθύνεται για πολλά περιστατικά που οδηγούν σε αρνητικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, είναι πολλοί οι χρήστες που καταγγέλλουν ότι κάποιος παρουσίασε εσφαλμένα τον εαυτό του στο διαδικτυακό προφίλ του ή ότι γνώρισαν άτομα που η συμπεριφορά τους παρέπεμπε σε σεξουαλική παρενόχληση.

http://www.enet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.