Παιδικές αλλεργίες και άσθμα

Facebooktwitterpinterest

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ του παιδικού άσθματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Στo Συνέδριο «Παιδικών Αλλεργιών και Άσθματος» (PAAM 2013) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI) που   διεξάχθει στην Αθήνα από 17 έως και 19 Οκτωβρίου, ερευνητές θα αποκαλύψουν τα πιο ισχυρά μέχρι και σήμερα στοιχεία για το ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βιολογικά συνδεδεμένη με το παιδικό άσθμα.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Αλλεργιών και Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος (EPAR) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), τα οποία έχουν βάση το Παρίσι, δείχνουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει νέα περιστατικά άσθματος. Επίσης προσδιορίζουν πως, αποδείξεις από τοξικολογικές μελέτες, μαζί με πληροφορίες από γονίδια που συνδέονται με την προδιάθεση για εμφάνιση άσθματος, υποδεικνύουν ότι ο δεσμός μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άσθματος είναι βιολογικά εύλογος/δυνατός.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης, ότι κατά μέσο όρο, ένα στα επτά παιδιά που κατοικούν σε ακτίνα έως και 75 μέτρων από μία πολυσύχναστη οδική αρτηρία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα (www.aphekom.eu). Στις περιοχές με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης, ένα στα τέσσερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν άσθμα.

Ακόμα, τα επίπεδα αέριων ρύπων εκτός κατοικίας, συνεχίζουν να επιδεινώνουν το άσθμα σε χρόνιους πάσχοντες παρά την γενική μείωση της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενες συσκευές θέρμανσης φυσικού αερίου και κηροζίνης, στο κάπνισμα, στη χρήση διαλυτικών, χρωμάτων, συγκολλητικών και άλλων σχετικών υλικών. Η εσωτερική ρύπανση του αέρα αυξάνεται, ενώ ο χρόνος διαβίωσης εντός των κατοικιών ανέρχεται στο 90%, γεγονός  ανησυχητικό.

Όλα αυτά τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά την διάρκεια του «Έτους του Αέρα» που συμπίπτει με την προώθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρότερων νόμων για την ποιότητα του αέρα. Μέχρι στιγμής όμως, κανένα σημαντικό μέτρο δεν έχει παρθεί σε σχέση με το άσθμα και άλλες παρεμφερείς ασθένειες.

Η Δρ. Ιζαμπέλλα Αννέσι-Μαεσάνο (Dr Isabella Annesi-Maesano), Διευθύντρια Έρευνας στο INSERM και Επικεφαλής του Τμήματος EPAR, δήλωσε ότι «Αυτό που τα στοιχεία βοηθούν να απεικονιστεί, είναι πως αέριοι ρύποι, που είναι κατά βάση αντιμετωπίσιμοι, συνδέονται με ασθένειες όπως το άσθμα» και προσέθεσε πως «Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη στην Παγκόσμια Λίστα Παραγόντων Κινδύνου (risk factor), το άσθμα και άλλες σχετικές ασθένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα».

«Είναι μελέτες σαν και αυτή που βοηθούν να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα την προστασίας των παιδιών από περιβαλλοντικούς κινδύνους» προσθέτει ο Πρόεδρος του EAACI, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος. «Χρειάζεται όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ΕΕ, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην ασθένειες του αναπνευστικού, ώστε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.»

Το PAAM 2013
Αποτελεί το μεγαλύτερο στοχευμένο θεματικά Συνέδριο της EAACI και προσελκύει περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες. Όντας το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός του έτους σε θέματα παιδικής αλλεργίας και άσθματος καλύπτει ζητήματα από αναφυλαξία, τροφική αλλεργία και άσθμα έως ρινίτιδα, έκζεμα και ανοσοθεραπεία.
«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα υγείας, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι νέοι άνθρωποι, αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από  ιατρούς» προσέθεσε ο Καθηγητής Παπαδόπουλος. «Αυτό που το PAAM επιμένει να υποδεικνύει, είναι οι τρόποι με τους οποίους πάσχοντες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιο ταχύτερα αυξανόμενες ασθένειες παγκοσμίως. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο είδος της και ελπίζω η επιτυχία και η γνώση που θα αποκομισθεί από αυτή την συνάντηση, να συνεχιστεί και το 2015 όταν το PAAM θα διοργανωθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας».

Σχετικά με την EAACI

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, EAACI, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο πεδίο των αλλεργιών και των ανοσολογικών ασθενειών όπως το άσθμα, ή ρινίτιδα, το έκζεμα, η εργασιακή αλλεργία, η τροφική και φαρμακευτική αλλεργία και η αναφυλαξία. Η EAACI ιδρύθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ιατρικό οργανισμό στην Ευρώπη στο πεδίο της Αλλεργιολογίας και της Κλινικής Ανοσολογίας. Έχει 7.800 μέλη από 121 Χώρες και 42 Εθνικούς Οργανισμούς Αλλεργιολογίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.