Καρωτιδοσηραγγώδης Επικοινωνία

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για μια παθολογική επικοινωνία μεταξύ της καρωτίδας αρτηρίας και του σηραγγώδους κόλπου, του φλεβικού δικτύου δηλαδή που περιβάλλει την καρωτίδα πίσω από το σύστοιχο οφθαλμικό κόγχο, λίγο πριν την είσοδό της στον εγκέφαλο.

Η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού (εικ.1) ή και αυτόματη (εικ.2-4) και έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά της υψηλής πίεσης του αρτηριακού δικτύου στο σχετικά χαμηλής πίεσης φλεβικό σύστημα, στο οποίο και προκαλεί φλεβική συμφόρηση. Έτσι, τα περισσότερα συμπτώματα προέρχονται από αυτή ακριβώς τη φλεβική συμφόρηση κυρίως εντός του οφθαλμικού κόγχου και σπανιότερα από το εγκεφαλικό παρέγχυμα.
karotido-1

Τέτοιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν αιφνίδια διόγκωση του οφθαλμικού κόγχου και προβολή του οφθαλμού από αυτόν (εξόφθαλμος), οίδημα των βλεφάρων και υπεραιμία του επιπεφυκότα, συνοδευόμενα από προιούσα απώλεια όρασης και διπλωπία. Συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι κεφαλαλγία με σφύζοντα χαρακτηριστικά, εμβοές με συνοδό ζάλη ή συμπτώματα εγκεφαλικής δυσλε. Ο σοβαρότερος κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η απώλεια της όρασης, καθώς η φλεβική συμφόρηση στην άνω οφθαλμική φλέβα συνοδεύεται από απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για της λειτουργία του σύστοιχου οφθαλμού. Αντίστοιχα και για τον ίδιο λόγο, μπορεί να συνυπάρξει αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης λόγω αντίστοιχης διάτασης εγκεφαλικών φλεβών με κίνδυνο εγκεφαλικής δυσλειτουργίας ή και αιμορραγίας.

 karotido-2

Ο έλεγχος σχεδόν πάντοτε ξεκινά από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα πρέπει έγκαιρα να υποψιαστεί αυτή την παθολογία και να κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή. Διαγνωστικές εξετάσεις εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου, ενώ η ψηφιακή εγγειογραφία θα προσθέσει επιπλέον όλες τις πολύτιμες πληροφορίες για την παθοφυσιολογία της βλάβης και για το σχεδιασμό της θεραπευτικής της αντιμετώπισης.

Η θεραπεία εκλογής των παθήσεων αυτών είναι πλέον η ενδοαγγειακή με τη μέθοδο του εμβολισμού. Χρησιμοποιούνται αμιγώς ή σε συνδυασμό (εικ. 1) τόσο η αρτηριακή όσο και η φλεβική οδός για την προσπέλαση και τη θεραπεία της καρωτιδοσηραγγώδους επικοινωνίας με διαφορετικές ενδείξεις και αποτελέσματα κάθε φορά.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη κατηγορία παθήσεων, είναι δυνατή η απευθείας προσπέλαση της βλάβης μέσω διαδερμικής παρακέντησης του διατεταμένου φλεβικού δικτύου του προσώπου. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου η αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία δεν υποστηρίζεται μόνο από ένα αρτηριακό κλάδο αλλά και από τις 4 αρτηρίες αμφοτερόπλευρα (δεξιά και αριστερή έσω και έξω καρωτίδες). Με τη βοήθεια υπερήχων, έχουμε τη δυνατότητα να παρακεντήσουμε απευθείας τη διατεταμένη προσωπική φλέβα στο ύψος περίπου του άνω χείλους και παλίνδρομα μέσω της γωνιώδους φλέβας, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, να τοποθετήσουμε το μικροκαθετήρα εντός του σηραγγώδους κόλπου αποκλείοντας έτσι την επικοινωνία αρτηρία και φλέβας και θεραπεύοντας μόνιμα την καρωτιδοσηραγγώδη επικοινωνία.

karotido-3

Πρόκειται για την πιο άμεση, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος, που προσφέρει ίαση της βλάβης και πλήρη αποκατάσταση των διαταραχών του εγκεφάλου, του προσώπου και του οφθαλμού, συμπεριλαμβανόμενης της όρασης και της διπλωπίας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση οδηγεί σε πλήρη αποκατάστασή τους.

karotido-4

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.