Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία

Facebooktwitterpinterest
Η επισκληρίδιος αναισθησία αποτελεί μία τεχνική κατάπαυσης του πόνου με την χορήγηση των φαρμάκων, κατόπιν τοπικής αναισθησίας στο δέρμα της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, διαμέσου λεπτού καθετήρα. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η εξάλειψη του πόνου, τόσο κατά τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική τομή, όσο και κατά την διεξαγωγή κολπικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ασθενής χάνει για λίγες ώρες την κινητικότητα και την αισθητικότητα των κάτω άκρων, γεγονός, το οποίο πανικοβάλλει ενίοτε. Η ασφάλεια της μεθόδου αγγίζει το απόλυτο, εάν εφαρμοσθεί από έμπειρο αναισθησιολόγο. Οι πλέον άμεσες και δυσάρεστες συνέπειες της επισκληριδίου είναι ο κνησμός, ο οποίος αφενός δεν εμφανίζεται πάντα και ο οποίος αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά και η υπόταση, που μπορεί να επισυμβεί κατά την χορήγηση των φαρμάκων, η οποία είναι εντελώς ακίνδυνη και αντιμετωπίζεται με αλλαγή θέσης της ασθενούς και αυξημένη ανυδάτωση. Η μόνη και απώτερη επιπλοκή, που συμβαίνει σε ποσοστό 2% είναι ο επίμονος πονοκέφαλος, ο οποίος υποχωρεί σταδιακά.
Τα οφέλη όμως της επισκληριδίου είναι πολλαπλά, διότι αποφεύγονται οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας και μπορούν να χειρουργηθούν με ασφάλεια άτομα με σοβαρά καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Οσον αφορά τον τοκετό, βοηθά στην γρηγορότερη πρόοδο της διαστολής του τραχήλου, επιτρέπει στην μητέρα να ζήσει την ανείπωτη χαρά της συμμετοχής της στον τοκετό χωρίς να υποφέρει και να πάρει αμέσως μετά τη γέννησή του το μωρό της στην αγκαλιά και να το θηλάσει. Επίσης, με την τοποθέτηση ειδικής αντλίας, μπορούμε να διατηρήσουμε την αναλγησία κατά το πρώτο δύσκολο εικοσιτετράωρο μετά τον τοκετό ή το χειρουργείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι γυναίκες, που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή με ασπιρίνη (SALOSPIR) θα πρέπει να διακόψουν την λήψη αυτής 15 ημέρες πριν τον τοκετό ή το χειρουργείο, ενώ όσες λαμβάνουν ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (INNOHEP, CLEXAN, IVOR κ.α) υποδόρια, 24 ώρες πρίν, για την αποφυγή πιθανού αιματώματος.
Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι η επισκληρίδιος αναισθησία αποτελεί μια ευεργετικά ασφαλή τεχνική κατάπαυσης του τόσο βασανιστικού πόνου του τοκετού αλλά και των χειρουργικών επεμβάσεων, για τις οποίες επιλέγεται.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.