Κορίτσια στον ήλιο

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι, με την μοναδική εμπειρία του Μεσογειακού ήλιου και της θάλασσας, εκτός από την χαρά και τη δροσιά του, ενέχει και κινδύνους για το γεννητικό σύστημα της γυναίκας, κινδύνους, που τις περισσότερες φορές αφορούν απλά ενοχλητικά συμπτώματα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις οι συνέπειες καθίστανται σοβαρές και απειλητικές για την υγεία της γυναίκας.
Τα συνηθέστερα συμβάματα είναι:

η μυκητιασική κολπίτιδα αφορά λευκωπή κολπική έκκριση σαν «κομμένο γάλα» χωρίς δυσοσμία, αλλά με έντονο κνησμό και ερυθρότητα εξωτερικά. Προκαλείται από τους γνωστούς σε όλες μύκητες -φυτικούς μικροοργανισμούς- , που είτε υπάρχουν στον κόλπο ανενεργoί και αναπτύσσονται με την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, είτε μεταδίδονται από τον ερωτικό σύντροφο με την επαφή. Η μυκητιασική κολπίτιδα, παρ΄ότι μπορεί να προκαλεί πολύ έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα δεν εγκυμονεί κινδύνους για την γυναίκα.

η μη ειδική βακτηριδιακή κολπίτιδα αφορά την ανάπτυξη αναερόβιων κυρίως μικροβίων(Gardnerella Vaginalis) στον κόλπο με συνέπεια την άφθονη φαιά έκκριση, που συνοδεύεται από έντονη ερυθρότητα και κνησμό, καθώς και από έντονη δυσοσμία – οσμή σαν ψάρι.

η τραχηλιτιδα, που αφορά προσβολή του τραχήλου της μήτρας από ειδικούς μικροοργανισμούς, όπως τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και τους ιούς HPV. Οι λοιμώξεις αυτές είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Αναφέρεται ότι το 75% των γυναικών, που φέρουν το ουρεόπλασμα μπορεί να είναι χωρίς ενοχλήσεις. Η λοίμωξη συνήθως επέρχεται σεξουαλικώς και όσον αφορά τους τρείς πρώτους μικροοργανισμούς -οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του τραχήλου- ενδέχεται να προκληθεί αυτόματη μετάδοση της λοίμωξης στο εσωτερικό της μήτρας και να προσβάλει ακόμη και τις σάλπιγγες, τις οποίες μπορεί ακόμη και να αποφράξει με συμφύσεις, που αναπτύσσονται, με σοβαρό, όπως είναι κατανοητό, πρόβλημα στην γονιμότητα. Ότι αφορά στους -200 μέχρι σήμερα περίπου γνωστούς- ιούς HPV, μπορεί να εμφανιστούν – συνήθως σε 20 ημέρες έως 6 μήνες- τα γνωστά σε όλες κονδυλώματα.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται με δύο μορφές:
1)τα πλατειά, που αφορούν βλάβες του τραχήλου ( δηλ. τραχηλίτιδα) και

2) τα οξυτενή, που σαν μικρά επάρματα προβάλουν στο περί το αιδοίο δέρμα, στα μικρά χείλη, στον πρωκτικό δακτύλιο και στον κόλπο και συνήθως οφείλονται στους τύπους 6 και 11, που είναι μικρής επικινδυνότητας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι μια λοίμωξη HPV

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Είναι απλά μια ακόμη λοίμωξη του έξω γεννητικού συστήματος της γυναίκας που απαιτεί απλά τακτικότερο έλεγχο – κολποσκόπηση, βιοψία, loop, laser- αλλά ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟ. Αλλωστε σήμερα διαθέτουμε εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τον τύπο του ιού –τυποποίηση- αλλά και την ενεργότητα αυτού, δηλ. την δυναμική του – m-RNA-TEST-.

η λοίμωξη με τους ιούς των ηπατίτιδων-Β και C, του AIDS και του έρπητα των γεννητικών οργάνων αποτελεί το ναρκοπέδιο των ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών, που η χαλαρότητα και η ευθυμία της εποχής προτάσσει.

η μακροχρόνια επίδραση της ακτινοβολίας στο δέρμα, συνιστά έναν ύπουλο εχθρό τόσο της ομορφιάς-γήρανση- όσο και της υγείας του δέρματος της γυναίκας –μελάνωμα-. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά τις ώρες 11:00 και 17:00, δεν αναχαιτίζεται από την ομπρέλα θαλάσσης και αυτό οφείλω να το τονίσω ιδιαίτερα σε όσες κυοφορούν, διότι η ακτινοβολία αυτή είναι ιδιαίτερα βλαπτική.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς με λίγα λόγια να δώσει το μήνυμα, στα νέα κυρίως κορίτσια, ότι για να ζήσει κάθε μια τους τη χαρά του καλοκαιριού, θα ήταν ίσως φρόνιμο να συνδυάσει τον ενθουσιασμό και την ζωντάνια με την σύνεση και την προσοχή και όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτός της ξενοιασιάς και της χαράς θα ήταν επωφελής ένας γυναικολογικός έλεγχος.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ !!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.