Συνεργασία MSD και Luminex για την έγκαιρη παρέμβαση της θεραπείας της νόσου του Alzheimer

Facebooktwitterpinterest

analytis Luminex Η MSD και η Luminex συνάπτουν συμφωνία για την ανάπτυξη διαγνωστικής συσκευής για την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος κλινικής ανάπτυξης ενός αναστολέα BACE για τη νόσο του Alzheimer

Συνεργασία για την υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής ασθενών για την κλινική ανάπτυξη του MK-8931, του κορυφαίου ερευνητικού φαρμάκου της MSD για τη νόσο του Alzheimer


Αθήνα, 14 Μαΐου 2013 – Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και η Luminex Corporation υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας διαγνωστικής συσκευής η οποία θα αξιοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής ασθενών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της MSD για τον αναστολέα MK-8931, έναν καινοτόμο από στόματος χορηγούμενο αναστολέα του ενζύμου διάσπασης της πρόδρομης πρωτεΐνης του β-αµυλοειδούς (BACE) και κύριο ερευνητικό υποψήφιο της MSD για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (NA). Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

 

«Η αξιολόγηση βιοδεικτών που ενδέχεται να παρέχουν μια ένδειξη της έναυσης της νόσου και να επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό στόχο στην προσπάθεια έγκαιρης παρέμβασης και δυνητικής βελτίωσης της θεραπείας της νόσου του Alzheimer», δήλωσε η Darryle D. Schoepp, Ph.D., Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Νευροεπιστήμης και Οφθαλμολογίας στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Luminex, ώστε να προωθήσουμε το εν εξελίξει πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για τον MK-8931.»

 

Η Luminex θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη ρυθμιστική συμμόρφωση και τη διάθεση της υποψήφιας διαγνωστικής συσκευής, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία xMAP® της Luminex, ώστε να μετρά τις συγκεντρώσεις δύο υποψήφιων βιοδεικτών (Aβ42 και t-tau) σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) από ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Η υποψήφια συσκευή θα αξιολογηθεί ως μέσο εντοπισμού ασθενών με MCI που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης NA, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής ασθενών για το κλινικό πρόγραμμα της MSD για το θεραπευτικό αναστολέα BACE.

 

«Η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινοτόμας διαγνωστικής συσκευής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών  που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer», πρόσθεσε ο Patrick J. Balthrop, πρόεδρος και CEO της Luminex. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εν λόγω αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μας και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα των διαγνωστικών συσκευών της εξατομικευμένης ιατρικής.»

 

Η συγκέντρωση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο αποτελεί ένα κρίσιμο παθολογικό χαρακτηριστικό σε σχέση με την ΝΑ. Πρόσφατα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η μέτρηση των ερευνητικών βιοδεικτών Aβ42 και t-tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ΝΑ. Μέχρι στιγμής, η ΝΑ διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση (ήτοι ιατρικό ιστορικό, σωματικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις και μαγνητική [MRI] ή αξονική [CT] τομογραφία). Μια διάγνωση ΝΑ μπορεί να επαληθευτεί μόνο με την ιστοπαθολογική αναγνώριση βασικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των αποθέσεων και των πλακών β-αμυλοειδούς, σε μεταθανάτια δείγματα εγκεφάλου.

 

Η νόσος του Alzheimer και η υπόθεση του αμυλοειδούς

Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι μια καταστροφική, μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρα ασθένεια που καταστρέφει προοδευτικά τους νευρώνες στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της μνήμης που εξελίσσεται σε αλλαγές συμπεριφοράς, αλλαγές στον τρόπο σκέψης και τις δεξιότητες συλλογισμού που απαιτούνται για τις καθημερινές δραστηριότητες, και άνοια. Η ΝΑ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας και ευθύνεται για το 50-75% περίπου των 35 εκατομμυρίων περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως.1,2 Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν αυτή τη στιγμή από την ΝΑ.3 Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες τροποποιητικές της νόσου και οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται στην παροχή συμπτωματολογικών βελτιώσεων με μέτρια και βραχυπρόθεσμα μόνο αποτελέσματα.

 

______________________________________________________

1 Alzheimer’s Disease International. Types of Dementia: Alzheimer’s Disease. Available at: http://www.alz.co.uk/info/alzheimers-disease.

2 Alzheimer’s Disease International. Dementia Statistics. Available at: http://www.alz.co.uk/research/statistics.

3 Alzheimer’s Association. Alzheimer’s Fact and Figures. Available at: http://www.alz.org/alzheimers_disease_facts_and_figures.asp.

 

Ενώ η ακριβής αιτία εμφάνισης της ΝΑ παραμένει άγνωστη, η τρέχουσα επικρατούσα υπόθεση υποστηρίζει ότι η ΝΑ παρουσιάζεται λόγω της συσσώρευσης των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Το ένζυμο διάσπασης της πρόδροµης πρωτεΐνης του β-αµυλοειδούς (BACE) θεωρείται ένζυμο-κλειδί στην παραγωγή του πεπτιδίου του β-αμυλοειδούς, που συμβάλλει στο σχηματισμό των πλακών στον εγκέφαλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή του BACE μειώνει την παραγωγή του β-αμυλοειδούς και μπορεί συνεπώς να μειώσει το σχηματισμό αμυλοειδών πλακών και να τροποποιήσει την εξέλιξη της νόσου.

 

Το πρόγραμμα ανάπτυξης αναστολέα BACE της Merck και ο MK-8931

Η MSD αναπτύσσει διάφορα καινοτόμα προγράμματα για τη νόσο του Alzheimer, όπως ειδικά σχεδιασμένους υποψήφιους παράγοντες για την τροποποίηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και για τη βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων. Ο κορυφαίος υποψήφιος παράγοντας της MSD στον τομέα της τροποποίησης της νόσου είναι ο MK-8931, ένας ερευνητικός από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας BACE.

 

Τα αποτελέσματα της φάσης Ι των κλινικών μελετών έδειξαν ότι ο ΜΚ-8931 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (CSF) κατά περισσότερο από 90% σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς με ΝΑ, χωρίς δοσο-εξαρτώμενες παρενέργειες. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η MSD διεξάγει μια παγκόσμια, πολυκεντρική κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ, τύπου EPOCH, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του MK-8931 σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΝΑ. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσει  μια δοκιμή σε πρόδρομα υποκείμενα. Πληροφορίες διατίθενται επίσης στην ιστοσελίδα: www.clinicaltrials.gov.

 

Το Δεκέμβριο του 2012, η MSD και η GE Healthcare ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας σε κλινική μελέτη, καθώς και για την αδειοδότηση και χρήση του [18F] Flutemetamol, ενός ερευνητικού παράγοντα απεικόνισης τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), προς υποστήριξη της ανάπτυξης του MK-8931.

 

msd2Σχετικά με την MSD

 

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey  που απασχολεί 86.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

 

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη  φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr.

 

 

Σχετικά με τη Luminex Corporation

Βασικός στόχος της Luminex είναι να διοχετεύει το πάθος της για καινοτομία στη δημιουργία ρηξικέλευθων λύσεων που βελτιώνουν την υγεία και ενισχύουν την επιστήμη. Η εταιρεία μεταμορφώνει την παγκόσμια έρευνα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής -μέσα από την ανάπτυξη, την κατασκευή και την εμπορία ιδιόκτητων μέσων και αναλύσεων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα πολλαπλών αναλυτών ανοικτής αρχιτεκτονικής xMAP®, την τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδραση πολυμεράσης (PCR) σε πραγματικό χρόνο MultiCode® και πολλαπλές τεχνολογίες που βασίζονται στην PCR- σε λύσεις που παρέχουν αποδοτικά και γρήγορα αποτελέσματα για τους κλινικούς ιατρούς και τους ερευνητές. Η τεχνολογία της Luminex διατίθεται σε ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιείται σε κορυφαία κλινικά εργαστήρια, καθώς και σε μεγάλες φαρμακευτικές, διαγνωστικές, βιοτεχνολογικές και ιατρικές εταιρείες. Η Luminex καλύπτει τις ανάγκες των πελατών σε ποικίλους κλάδους, όπως η κλινική διάγνωση, η ανακάλυψη φαρμάκων, η βιοϊατρική έρευνα -συμπεριλαμβανομένης της γονιδιωματικής και πρωτεομικής έρευνας- η εξατομικευμένη ιατρική, η έρευνα για τη βιολογική άμυνα και η ασφάλεια των τροφίμων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Luminex Corporation μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.luminexcorp.com.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.