Συνηθισμένα φάρμακα στην παιδιατρική και πολυφαρμακία

Facebooktwitterpinterest

Τα παιδιά παίρνουν χωρίς τη συναίνεση τους τα φάρμακα, πάντα μέσω αντιπροσώπου ( του γονέα του παιδιού) και τις περισσότερες φορές με το ζόρι. Για τους λόγους αυτούς η πολυφαρμακία στην παιδική ηλικία αποκτά άλλη βαρύτητα.. Η πολυφαρμακία, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ένα γεγονός σημαντικό. Καλό είναι λοιπόν ο γονιός να γνωρίζει μερικά πράγματα γύρω από τη σκοπιμότητα ή μη της χρήσης των συνηθισμένων φαρμάκων. Γνώμονας για τη μητέρα πρέπει να είναι να μη δίνει ούτε ασπιρίνη, χωρίς τη συνταγή γιατρού και να μην πιέζει τον παιδίατρο της να της δίνει φάρμακα.

Κάθε φάρμακο είναι συγχρόνως και δηλητήριο. Η τοξική του δράση εξαρτάται από τη δόση, τη διάρκεια χορήγησης και τον τρόπο χορήγησης. Τις παρενέργειες ορισμένες φορές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, παρόλο ότι χορηγούμε σωστά το φάρμακο. Σταθμίζουμε τα υπέρ και τα κατά και δίνουμε το φάρμακο, έχοντας υπόψη μας ότι μπορεί να προκαλέσει την τάδε παρενέργεια. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να βοηθήσουμε τον άρρωστο, θεωρούμε την παρενέργεια αναγκαίο κακό.
Στα παιδιά βλέπουμε πολύ συχνά να δίνονται φάρμακα εντελώς αβασάνιστα, ακόμα και από ανθρώπους που είναι άσχετοι, όπως είναι οι συγγενείς του παιδιού και οι φαρμακοποιοί. Για το τελευταίο, μάλιστα, κάποτε η πολιτεία θα πρέπει να πάρει τα μέτρα της. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς παίρνουν την ευθύνη και συστήνουν φάρμακα σε παιδιά οι φαρμακοποιοί. Δε φοβούνται άραγε μήπως γίνουν πρόξενοι ακόμα και θανάτου στο παιδί, που εντελώς αβασάνιστα του στερούν την ευκαιρία να το δει ένας παιδίατρος; Το φάρμακο προσφέρει την ψευδαίσθηση της κάλυψης και της σιγουριάς. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Το λάθος φάρμακο μπορεί να μπερδέψει την εικόνα του παιδιού, να καλύψει τα συμπτώματα, ενώ η αρρώστια θα δουλεύει, και να δημιουργήσει χίλια δυο προβλήματα. Είναι λάθος να αισθάνονται οι γονείς καλυμμένοι όταν ο γιατρός δώσει κάποιο φάρμακο στο παιδί και ανασφάλεια, αν συστήσει απλώς παρακολούθηση. Είναι δε παρατηρημένο ότι περισσότερο πιέζουν το γιατρό για να δώσει φάρμακο οι γονείς που δεν έχουν άμεση επαφή με το παιδί (π.χ. εργαζόμενες μητέρες). Νομίζουν ότι την ανεπάρκεια τους αυτή θα την καλύψουν δίνοντας κάποιο φάρμακο. Τραγικό λάθος και κρίμα στο γιατρό που υποκύπτει σε τέτοιου είδους πιέσεις!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.