H νέα μέθοδος επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς σε ανεγχείρητο ασθενή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Γυναίκες: πότε χρειάζονται καρδιολογικό έλεγχο; Facebooktwitterpinterest

H πρωτοποριακή μέθοδος της δια-δερμικής επιδιόρθωσης  προσθετικής μιτροειδούς βαλβίδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα  από τον επεμβατικό καρδιολόγο, Δρ. Απόστολο Τζίκα και την  Ομ.Α.Δ.Α Καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σε ένα 67χρονο  ασθενή με σοβαρή ανεπάρκεια της καρδιάς, ο οποίος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του!

Η επέμβαση «κράτησε» συνολικά δυο ώρες, οπότε δεν σημειώθηκαν επιπλοκές και ο ασθενής κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εξιτήριο  μέσα σε ένα διήμερο!

Ο 67χρονος ασθενής παρουσίαζε συμπτώματα δύσπνοιας και  είχε εμφανίσει πρόσφατα δύο φορές  με πνευμονικό οίδημα.

Στο παρελθόν είχε υποβληθεί και σε άλλες δύο επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς,  οι οποίες συνοδεύτηκαν από μία  φλεγμονή στον θώρακα. Οι θεράποντες γιατροί έκριναν πως θα ήταν να επικίνδυνο να επιχειρηθεί μια νέα θωρακική τομή.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να χαρακτηριστεί ως ανεγχείρητος κι εξαιτίας της σοβαρότητας των συμπτωμάτων εμφάνιζε μεγάλο κίνδυνο, ώστε να χάσει  τη ζωή του.

Τότε, η   Ομάδα Αντιμετώπισης Διαταραχών Αγγείων Καρδιάς (Ομ.Α.Δ.Α. Καρδιάς – Heart-Team GR) με επικεφαλής τον επεμβατικό καρδιολόγο,  Δρ. Απόστολο Τζίκα και την συμμετοχή του ειδικού  υπερήχων καρδιάς του  Καρδιολογικού Νοσοκομείου του Λονδίνου, Δρ.   Αντώνη Πανταζή ανέλαβε τη διενέργεια της πρώτης διαδερμικής επιδιόρθωσης.

Ουσιαστικά, εφαρμόστηκε μια νέα μέθοδος της επεμβατικής καρδιολογίας (χωρίς να γίνει χειρουργείο) στον ασθενή  και η οποία διενεργήθηκε αναίμακτα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.Η επέμβαση έγινε στον ασθενή  και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Παρόμοιου τύπου  επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των   τελευταίων  χρόνων  σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στα μεγαλύτερα Καρδιολογικά Κέντρα της υφηλίου.

Οι συγκεκριμένες  επεμβάσεις απαιτούν την σύσταση μιας  ομάδας  υψηλής εξειδίκευσης την οποία διαθέτει το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης  με ιατρούς, που επέστρεψαν πρόσφατα από το εξωτερικό και συγκρότησαν την Heart Team!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.