Η όραση των παιδιών είναι πολύτιμη

Η όραση των παιδιών είναι πολύτιμη Facebooktwitterpinterest

Προληπτικές εξετάσεις η ασπίδα κατά των οφθαλμολογικών παθήσεων και ασθενειών στα παιδιά.

Σκοπός του Συνδέσμου γονέων παιδιών με οφθαλμολογικές παθήσεις είναι να παρέχει πληροφορίες προς τους γονείς για τις διάφορες παθήσεις και ασθένειες.

Η όραση στον άνθρωπο, πόσο μάλλον στα παιδιά, είναι ίσως η πολυτιμότερη αίσθηση. Γι’ αυτό και η έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση μπορεί να συμβάλει θετικά στη θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων στα παιδιά.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Συνδέσμου γονέων με παιδιά με οφθαλμολογικές παθήσεις. Ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε μετά από προσέγγιση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου από ομάδα γονέων με οφθαλμολογικά προβλήματα.

Η ΠΕΚ αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή εκστρατεία στη διαφώτιση του κοινού για τις οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά και στους τρόπους έγκαιρης παρέμβασης μέσω προληπτικών εξετάσεων.

Στόχοι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Μιχάλης Ιασονίδης, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων για τακτική εξέταση από τη γέννηση και σε κάθε μηνιαία βρέφους του αντανακλαστικού του βυθού, καθώς και ο καθορισμός τακτικών επισκέψεων στον οφθαλμίατρο σε ηλικίες κλειδιά (12 μηνών, 2-3 ετών, 5-6 ετών και κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής). Σύνθημα της εκστρατείας το «ΒΛΕΠΕ ΚΟΚΚΙΝΟ», σε αντιστοιχία με το κόκκινο αντανακλαστικό του βυθού των ματιών.

Στη δική της παρέμβαση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων παιδιών με οφθαλμολογικές παθήσεις, Νιόβη Οδυσσέως, εξήγησε ότι η ιδέα για σύσταση του συνδέσμου προέκυψε όταν ένα τρίχρονο τότε παιδάκι διαγνώστηκε με ρετινοβλάστωμα, ένα σπάνιο είδος καρκίνου στα μάτια, το οποίο εμφανίζεται στα παιδάκια από τη γέννηση ή λίγο αργότερα. Βασικός σκοπός του συνδέσμου είναι να παρέχει πληροφορίες προς τους γονείς για τις διάφορες παθήσεις και ασθένειες και να τους προτρέπει να κάνουν έγκαιρα τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις των παιδιών.

15ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για το 15ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο, την κορυφαία επιστημονική κατάρτιση των παιδιάτρων, το οποίο διεξάγεται από το 1982 και διοργανώνεται από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Στο φετινό συνέδριο, το οποίο θα γίνει το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου στο Hilton, θα υπάρξουν συμμετοχές από Ελλαδίτες καταξιωμένους καθηγητές αλλά και Κύπριους σπουδαίους γιατρούς.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την καθημερινή Παιδιατρική πράξη μέχρι τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής. Παράλληλα, θα υπάρχουν μίνι παρουσιάσεις για τα νεότερα δεδομένα σε δημοφιλείς παθήσεις και όχι μόνο, ενώ θα φιλοξενηθεί μια ξεχωριστή διάλεξη για το ρόλο και τη θέση του παιδιού στην αρχαία Κύπρο.

Το εικαστικό θέμα του 15ου Παγκύπριου Παιδιατρικού Συνεδρίου είναι ο μικρός Θεός Διόνυσος, που από παιδί με μια περιπετειώδη περιγεννητική περίοδο, εξελίχθηκε σε θεό του γλεντιού και της γονιμότητας, αντιπροσωπεύοντας το πνεύμα της ενέργειας και της μεταμορφωτικής δύναμης του παιχνιδιού, του πονηρού, του κατεργάρη, παρόντα σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου.

http://www.kathimerini.com.cy/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.