Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων

Facebooktwitterpinterest

Στα ινομυώματα της μήτρας η κλασσική αφαίρεση ή αλλιώς «εκπυρήνιση» γίνεται με μεγάλη χειρουργική τομή στην κοιλιά. Η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για την θεραπεία τους, αλλά φέρει μειονεκτήματα.

Οι νεότερες τεχνικές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπου η επέμβαση πλέον γίνεται με τομές χιλιοστών στην κοιλιά, σε 3 με 4 σημεία, έχουν αντικαταστήσει την κλασσική ανοιχτή τεχνική.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την επέμβαση.

Λιγότερος πόνος μετά το χειρουργείο και μικρότερη χρήση αναλγητικών.

Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Στο κλασσικό ανοιχτό χειρουργείο μεγάλης τομής στην κοιλιά, η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 3 με 5 ημέρες μετεγχειρητικά.

Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή εντός λίγων ημερών σε όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες και την εργασία της ασθενούς, σε αντίθεση με τις εβδομάδες που χρειάζονται στο κλασσικό ανοιχτό χειρουργείο.

Λιγότερες συμφύσεις μετά την επέμβαση και πιθανώς καλύτερη γονιμότητα σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Επίσης στην λαπαροσκοπική χειρουργική δεν έχουμε τις μετεγχειρητικές κοίλες που παρουσιάζονται στα ανοιχτά χειρουργεία.

Μικρές τομές χρησιμοποιούνται ακόμα και για πολύ μεγάλα ινομυώματα (10εκ.), που αφαιρούνται με ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Στην κλασσική χειρουργική η τομή είναι συνήθως σε μέγεθος όσο και το ινομύωμα και μερικές φορές με κάθετη τομή επί της κοιλίας.

Η επιφάνεια της μήτρας μετά την αφαίρεση του/των ινομυωμάτων συρράπτεται λαπαροσκοπικά με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.