Ο βελονισμός στην κτηνιατρική

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι ο βελονισμός ;

Ο βελονισμός είναι μια πολύ παλιά θεραπεία που προέρχεται από την Κίνα και εφαρμόζεται όλο και περισσότερο και στον δυτικό κόσμο και ειδικά τα τελευταία χρόνια και στην κτηνιατρική.

Βάζοντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία προσπαθούμε να επεμβαίνουμε στην ροή της ενέργειας, εκεί που υπάρχει ανισορροπία. Η ενέργεια κυκλοφορεί  μέσα στον οργανισμό μέσω των μεσημβρινών. Η επέμβασή μας γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία των μεσημβρινών, τα σημεία βελονισμού.

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον βελονισμό και την κλασική ιατρική ;

Η κλασική ιατρική είναι ιατρική της ανάλυσης, δηλ. χωρίζει τον οργανισμό σε όσο γίνεται μικρότερα τμήματα και συμπτώματα για να βρει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Αντίθετα, η κινέζικη ιατρική είναι ιατρική της σύνθεσης, δηλ. συγκεντρώνει όσο γίνεται περισσότερα προσωπικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα για να έχει καλύτερη αντίληψη του συνόλου του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο συχνά θεραπεύοντας ένα σύμπτωμα βελτιώνονται και άλλα προβλήματα επειδή ο βελονισμός αφορά όλο το σώμα.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο βελονισμός;

Υπάρχουν σαφώς περιπτώσεις που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην κλασική ιατρική ή να χρησιμοποιήσουμε τον βελονισμό μόνο βοηθητικά όπως σε σοβαρές ασθένειες που απειλούν τη ζωή, βαριά τραύματα, λοιμώξεις κ.λπ.

Η δύναμη του βελονισμού είναι στις χρόνιες υποτροπιάζουζες παθήσεις και στον χρόνιο πόνο, καταστάσεις που συχνά δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά στα πλαίσια της κλασικής ιατρικής. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν έχουμε αρνητικές παρενέργειες, όπως συμβαίνει συχνά ειδικά σε μακροχρόνιες θεραπείες με φάρμακα τις κλασικής ιατρικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο βελονισμός εφαρμόζεται σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες, μυαλγίες, λουμπάγκο κ.λ.π., σε προβλήματα του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος, όπως ακράτεια ούρων, χρόνιες ουρολοιμώξεις, στειρότητα, δυστοκία, προετοιμασία για εύκολο τοκετό…, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως  χρόνια διάρροια και εμετός, δυσκοιλιότητα, άσθμα, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,  στην επιληψία και πολλά άλλα.

Έχει ο βελονισμός επιστημονική βάση ;

Ενώ οι κινέζοι βρήκαν τα σημεία βελονισμού καθαρά εμπειρικά, ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλούσαν ερεθίζοντας τα διάφορα σημεία χωρίς να έχουν γνώση της ανατομίας, η δυτική επιστήμη κατάφερε να βρει την ανατομική βάση που έχουν τα σημεία βελονισμού: στο κάθε σημείο βελονισμού βρίσκονται  μικρά νεύρα και αγγεία, τα οποία είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα σε εκείνο το σημείο.

Επίσης υπάρχουν εξηγήσεις στο βιοχημικό  και  στο νευροφυσιολογικό επίπεδο γι’ αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό όταν επεμβαίνουμε μέσω βελονισμού στην ροή της ενέργειας. Επομένως, ο βελονισμός έχει σαφώς επιστημονική βάση, γι’αυτό και διδάσκεται στις διάφορες ιατρικές και κτηνιατρικές πανεπιστημιακές σχολές.

http://www.interpet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.