Ενδομητρίωμα – κύστη ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωμα – κύστη ενδομητρίωσης Facebooktwitterpinterest

Είναι σχετικά συχνή πάθηση όπου η ενδομητρίωση εμπλέκει μία ή και τις δυο ωοθήκες με την εμφάνιση κύστεως (η κύστεων “kissing ovaries” εάν εμπλέκονται και οι δυο ωοθήκες) με σοκολατούχο υγρό. Το υγρό αυτό αποτελεί παλαιό αίμα που έχει πήξει και σκουρύνει από την παραμονή του στην κύστη αυτή της ωοθήκης. Υποδηλώνει την ύπαρξη ενδομητρίωσης και συχνά είναι εμφανής και σε άλλα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι ο πόνος κατά την περίοδο, τη σεξουαλική επαφή, ο πόνος στη μέση και μερικές φορές η υπογονιμότητα.

Μπορεί να συνοδεύεται από συμφύσεις ενώ εάν εμπλέκονται και οι δυο ωοθήκες είναι συχνή η εμφάνιση ενδομητρίωσης και στο έντερο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες δημιουργίας τους καθώς και της ενδομητρίωσης. Η πιθανότητα κακοήθειας των ενδομητριωμάτων και εμφάνισης ενδομητριωειδούς καρκινώματος είναι πολύ σπάνια και για το λόγω αυτό συνήθως διανοίγονται χειρουργικά και αφαιρείται μόνο το τοίχωμα της κύστης, και αναρροφάται το σοκολατοειδές υγρό και πλένεται με φυσιολογικό ορό η πύελος.

Σοκολατοειδής ενδομητριωσική κύστη

Με τη λαπαροσκοπική προσέγγιση η διάγνωση και η θεραπεία γίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία, ακόμα και σε μικρότερης έκτασης ενδομητρίωση, όπου με τα ανοιχτά χειρουργικά δε θα είχε η διάγνωση και συνεπώς και θεραπεία. Οι νεαρές συνήθως αυτές γυναίκες υποφέρουν για χρόνια και συχνά έχουν προβλήματα γονιμότητας τα οποία μπορούν να λυθούν με τη λαπαροσκοπική αφαίρεση της νόσου. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να γίνει ένα σωστό χειρουργείο με αφαίρεση όλης της νόσου (κάψα κύστεως, οζίδια) καθώς και διακοπή και λύση των συμφύσεων. Αυτό και μετά αν χρειαστεί φαρμακευτική θεραπεία δίνουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και συνεπώς γονιμότητας. Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα “φρενάρουν” την νόσο δεν την αφαιρούν όπως γίνεται με ένα σωστό χειρουργείο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.