Παθήσεις οφθαλμών.Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Παθήσεις οφθαλμών.Τι είναι η βλεφαρίτιδα; Facebooktwitterpinterest

Μικροβιακή

Είναι μία αρκετά συχνή πάθηση των ματιών, που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων και που πολλές φορές είναι η “κρυφή” αιτία για ποικιλία ενοχλήσεων.

Χαρακτηρίζεται κυρίως από ερεθισμό, κνησμό (φαγούρα) και κοκκίνισμα στα βλεφαρικά χείλη και προσβάλλει συνήθως και τα δύο μάτια. Συχνά παρατηρείται κολλώδες έκκριμα στις ρίζες των βλεφαρίδων, απολέπιση στα βλεφαρικά χείλη σαν πιτυρίδα, και λιπώδεις ή κηρώδεις κρούστες. Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να έχουμε απώλεια βλεφαρίδων και να εμφανίζονται τακτικά χαλάζια ή κριθαράκια. Μερικές φορές συγχέεται με την επιπεφυκίτιδα, μπορεί όμως και να συνυπάρχουν (βλεφαροεπιπεφυκίτιδα). Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.

Οι αιτίες μπορεί να είναι μικρόβια (συνήθως σταφυλόκοκκοι), αλλεργίες, αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων ή ανεπαρκής υγειινή φροντίδα.

Υπάρχουν 3 κυρίως τύποι βλεφαρίτιδας:

Η πρόσθια μικροβιακή, που προσβάλλει συνήθως νέα άτομα, έχει κολλώδεις εκκρίσεις και κατά το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα είναι συνήθως κολλημένα
Η πρόσθια σμηγματορροϊκή (σαν πιτυρίδα), που προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής
Η οπίσθια βλεφαρίτιδα, που οφείλεται σε δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων, χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία και μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Σμηγματορροϊκή

Η θεραπεία θα είναι τοπική αλλά και γενική, ανάλογα με την αιτία. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει:

Φαρμακευτική αγωγή
Θερμά επιθέματα (κομπρέσσες)
Καλή υγειινή των βλεφάρων
Μασάζ στα βλεφαρικά χείλη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.