Ποιος είπε ότι είναι υγιεινό δεν είναι και νόστιμο;

Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων Facebooktwitterpinterest

Η νοστιμιά του φαγητού μας συνάδει με την υγιεινή διατροφή αρκεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιες έξυπνες τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να «ελαφρύνουμε» τα φαγητά σας από τις περιττές θερμίδες. Δεν είναι απαραίτητο να ήμαστε «ειδικοί» και εκπαιδευμένοι για να μαγειρεύουμε υγιεινά. Μερικές φορές αρκεί να γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές και να τις ακολουθούμε για όλη μας την ζωή. Μια από αυτές τις αρχές είναι να προετοιμάζουμε το φαγητό σας με πολύ λίγο λάδι ή να περιορίζουμε σημαντικά το λίπος ιδιαίτερα το ζωικό. Από εκεί και μετά αρκεί η φαντασία του καθενός μας μαζί με διάφορα υλικά που λίγο πολύ υπάρχουν στις κουζίνες όλων μας.

Ας δούμε λοιπόν μερικά έξυπνα τρικ που από σήμερα κιόλας μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή:

  • Αφαιρούμε όλο το ορατό λίπος που βλέπουμε στο κρέας ή στα πουλερικά μας πριν τα μαγειρέψουμε, γιατί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος λιώνουν και περνούν στις σάλτσες μας ή στο ταψί όταν ψήνουμε στο φούρνο.
  • Μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα το λίπος από τις σούπες, τα βραστά και τις σάλτσες όταν τα βάλουμε για λίγο στην συντήρηση του ψυγείου μας. Με την τεχνική αυτή το λίπος συγκεντρώνεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας, παγώνει κι έτσι μπορούμε να το απομακρύνουμε  σχετικά εύκολα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
  • Προσπαθούμε να ψήνουμε στο φούρνο μας αντί να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες που θα χρησιμοποιήσουμε στο μουσακά μας. Το φαγητό μας θα είναι εξ ίσου νόστιμο, πολύ πιο ελαφρύ αλλά και πολύ πιο ελαφρύτερο σε θερμίδες. Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και με πολλές άλλες τροφές, τις οποίες από συνήθεια τσιγαρίζουμε στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα μας.
  • Καλό θα είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη στα οποία μπορεί να ψηθεί το φαγητό με πολύ λίγο ή και καθόλου λάδι ή λίπος. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας λίγο (μία κουταλιά της σούπας ανά άτομο) ωμό λάδι στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Αν είναι απαραίτητο να σοτάρουμε το κρέας, το κοτόπουλο ή τα λαχανικά μας, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουμε λάδι ή βούτυρο. Αυτό μπορεί να γίνει, χρησιμοποιώντας λίγο κρασί, νερό ή και λίγο ζωμό από το κρέας.
  • Μπορούμε να δώσουμε «χρώμα» και να αρωματίσουμε το φαγητό σας με διάφορα αρωματικά φυτά, που ο καθένας μας πολύ εύκολα μπορεί να τα έχει σε γλάστρες στο μπαλκόνι του. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τον βασιλικό και ότι άλλο μυρωδικό θέλουμε, για να διατηρήσει έτσι το άρωμα του. Αν το μυρωδικά είναι αποξηραμένα, πρέπει να τα προσθέσουμε λίγο νωρίτερα και όχι στο τέλος του μαγειρέματος και να χρησιμοποιούμε λίγο μικρότερη ποσότητα.
  • Αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη γεύση στο φαγητό μας, χωρίς να προσθέσουμε επί πλέον λάδι, λίπος ή αλάτι, μπορούμε να του προσθέσουμε λίγο ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αρωματικό ξίδι, όπως είναι το μπαλσάμικο. Επίσης το φαγητό μας αποκτά μια ξεχωριστή γεύση αν του προσθέσουμε μικρές λωρίδες από πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, λίγο σουσάμι ή και λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι μας πριν το ψήσουμε. Έτσι το φαγητό μας γίνεται πολύ πιο νόστιμο και τρυφερό και επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι το κρέας που μαρινάρεται δεν αναπτύσσει πολλούς επικίνδυνους μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερο μικροβιακό φορτίο. Πρέπει να τοποθετούμε πάντα στο ψυγείο μας το κρέας ή το κοτόπουλο για να μαριναριστεί. Για τη μαρινάδα χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού, λίγο κρασάκι, ελαιόλαδο και πολλές φορές και λίγη σόγια σε συνδυασμό με ένα μείγμα αρωματικών της επιλογής μας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι αν είναι να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τη μαρινάδα για την σάλτσα μας, καλό θα είναι να τη βράσουμε για 3 -4 λεπτά τουλάχιστον νωρίτερα.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.