Ενδεχόμενη νίκη της Novartis θα απειλήσει το «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου»

Ενδεχόμενη νίκη της Novartis θα απειλήσει το «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου» Facebooktwitterpinterest

Υπόθεση Novartis: Ξεκινά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας η ακρόαση της εταιρείας κατά του ινδικού νόμου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Ενδεχόμενη νίκη της Novartis θα απειλήσει το «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου»

Νέο Δελχί/Γενεύη, 11 Σεπτεμβρίου 2012-Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis παρίσταται σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, σε μια τελική προσπάθεια της εξαετούς δικαστικής της μάχης να υπονομεύσει μια βασική «δικλείδα ασφαλείας» της δημόσιας υγείας στον ινδικό νόμο που αφορά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η εν λόγω «δικλείδα» έχει στόχο να εμποδίσει τις καταχρηστικές πρακτικές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες κρατούν ψηλά τις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (M! SF), αν αυτή η προσπάθεια πετύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η οργάνωση στηρίζεται σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) που παράγονται στην Ινδία για τη λειτουργία των προγραμμάτων της σε 68 χώρες παγκοσμίως.

«Για έξι χρόνια η Novartis προσπαθεί να αναγκάσει την Ινδία να αλλάξει μια διάταξη του νόμου της χώρας αυτής για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ο οποίος προστατεύει την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) και όχι τα κέρδη των εταιρειών», δήλωσε η Leena Menghaney, Διευθύντρια της Εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα στην Ινδία. «Το υπάρχον σύστημα στην Ινδία είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να αποτρέπει τις φαρμακευτικές εταιρείες από το επεκτείνουν τα μονοπώλια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κατοχυρώνοντας τα ίδια φάρμακα με πρόσθετα διπλώματα ευρεσιτεχνίας».
Η Novartis έχει εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη σε σχέση με τον Τομέα 3 (Section 3d) του ινδικού νόμου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με τον οποίο μια νέα εκδοχή ενός γνωστού φαρμάκου μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόνο αν δείχνει σημαντικά βελτιωμένη θεραπευτική επίδραση σε σχέση με τις υπάρχουσες ενώσεις. Πρόκειται για μια διάταξη που στόχο έχει να σταματήσει την κοινή βιομηχανική πρακτική της επέκτασης ή της παράτασης του μονοπωλίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, γνωστής ως “evergreening” για συνήθεις τροποποιήσεις γνωϡ τών ενώσεων.
Ο Τομέας 3 που είναι σύμφωνος με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, έθεσε τη βάση ώστε η Novartis να μην κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το φάρμακό της imatinib mesylate (Gleevec) για τον καρκίνο το 2006. Η εφαρμογή που χρησιμοποίησε η Novartis για να κατοχυρώσει το φάρμακο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορούσε σε μια νέα μορφή του μορίου imatinib που είχε ήδη καταγραφεί πριν πολλά χρόνια σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες.
«Έχουμε ήδη δει τα οφέλη στην προστασία της δημόσιας υγείας από τον ινδικό νόμο για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας», επεσήμανε η Menghaney. «Χάρη στην αυστηρή νομοθεσία της Ινδίας, οι αιτήσεις για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε παιδιατρικές εκδοχές και συνδυασμούς σταθερών δόσεων φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του HIV έχουν απορριφθεί».
Μια νίκη της Novartis θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις, με την Ινδία να αναγκάζεται στο μέλλον να χορηγήσει πολλά περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας απ’ ό,τι σήμερα. Αυτό με τη σειρά του θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό το είδος του ανταγωνισμού που έχει, για παράδειγμα, συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους των φαρμάκων για HIV κατά 99% από το 2000, και που έχει καταστήσει δυνατή τη διάθεση της θεραπείας του HIV σε οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Επειδή η Ινδία είναι το φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι συνέπειες αυτής της δικαστικής υπόθεσης ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας», τόνισε ο Δρ. Manica Balasegaram, Διευθυντής της Εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Οι νομικές ενέργειες της Novartis απειλούν άμεσα τη σανίδα σωτηρίας εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.