Αγκυλωτική Σπονδυλιτιδα

Αγκυλωτική Σπονδυλιτιδα Facebooktwitterpinterest

Τι είναι:

Η Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που πρωταρχικά προσβάλλει τη Σπονδυλική Στήλη. Επηρεάζονται οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι της Σπονδυλικής Στήλης που υφίστανται φλεγμονές. Καθώς η φλεγμονή προχωρά, οι σπόνδυλοι ενώνονται μεταξύ τους και γίνονται δύσκαμπτοι. Αυτή η δυσκαμψία ονομάζεται αγκύλωση.

Η αιτία για την Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα δεν είναι ακόμη γνωστή. Συνήθως περισσότερα από ένα άτομα στην οικογένεια μπορεί να πάσχουν καθώς υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Η πάθηση αυτή δεν είναι ούτε μεταδοτική αλλά ούτε προκαλείται από μόλυνση. Επίσης δεν προκαλείται λόγω αθλητικής άσκησης ή τραυματισμού.

Συμπτώματα Ένδειξης της Νόσου:

Η Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα εκδηλώνεται αρχικά  με πόνο στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις δηλαδή χαμηλά στη λεκάνη. Παρόλο που συνήθως ο πόνος αυτός μοιάζει με την οσφυαλγία, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν πόνο στη μέση δεν έχουν αγκυλωτική σπονδυλίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά, μπορεί να μην εκδηλωθεί αρχικά με πόνο στη μέση αλλά στο ισχίο ή στο γόνατο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να μην είναι καθαρή η διάγνωση της νόσου η οποία γίνεται χρόνια μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μερικές φορές μπορεί να επηρεαστούν άλλες αρθρώσεις εκτός από τη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που βοηθούν στον έλεγχο της διόγκωσης των αρθρώσεων και στο να παραμείνουν οι αρθρώσεις εύκαμπτες.

Η συνηθέστερα προσβαλλόμενη  άρθρωση είναι το ισχίο που πρέπει πάση θυσία να μην έρθει σε κάμψη και να παραμείνει δύσκαμπτο γιατί αυτό θα οδηγήσει λόγω της κακής στάσης, σε πόνο και στα γόνατα και ακολούθως σε περισσότερο πόνο στη μέση.

Επιπλέον μπορεί να υπάρξουν αλλά επώδυνα σημεία όπως η φτέρνα ή ο κόκκυγας, καθώς  και συχνά επεισόδια τενοντίτιδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζεται η κινητικότητα του θώρακα και εκδηλώνεται πόνος στο στήθος χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα στους πνεύμονες.  Οι κατάλληλες αναπνευστικές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά.

Η εμφάνιση ιρίτιδας που γίνεται αντιληπτή με το κοκκίνισμα του ματιού είναι ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να σε οδηγήσει κατευθείαν στο γιατρό.

Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο σπάνια (1%) είναι προσβολή στην καρδιά, τους πνεύμονες, το έντερο, το νευρικό σύστημα, καθώς και η εμφάνιση ψωρίασης.

Θεραπεία:

Δεν υπάρχει, με τα σημερινά δεδομένα, οριστική θεραπεία της Αγκυλωτικής Σπονδυλίτιδας. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας της Σπονδυλικής Στήλης και η διατήρηση μιας όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικής ζωής.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης και η σωστή στάση του σώματος.

Οι κατηγορίες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης είναι:

Μη στερινοεδή αντιφλεγμονώδη:Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Συνίσταται να τα πάρεις για να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ αλλά και για να μπορείς να εκτελείς συχνά ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια ορθή στάση και να παραμείνεις ευκίνητος.
Τροποιητικά της νόσου: Η δράση τους δεν είναι άμεση αλλά μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της πάθησης.
Νεότερα φάρμακα τα οποία χορηγούνται με τη μορφή ένεσης και ονομάζονται Βιολογικοί παράγοντες. Περιορίζουν την φλεγμονή και εμποδίζουν την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Έτσι βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωής αφού ελαττώνουν σημαντικά τον καθημερινό πόνο και τη δυσκαμψία.

Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι θερμότητας, όπως το ζεστό μπάνιο, η θερμοφόρα και τα ζεστά σκεπάσματα για την ανακούφιση από τον πόνο.

Σπάνια επιλέγεται η λύση της χειρουργικής επέμβασης, σε περιπτώσεις αντικατάστασης κατεστραμμένων αρθρώσεων ή διόρθωσης υπερβολικής κάμψης της σπονδυλικής στήλης.

Πρακτικές Συμβουλές για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής :

Φρόντισε να εξασκείσαι καθημερινά και να διατηρείς το σωματικό βάρος σου σε κανονικά επίπεδα. Να θυμάσαι ότι η ευθύνη του γιατρού είναι η αντιμετώπιση του πόνου και η ευθύνη του ασθενή είναι η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και η διατήρηση της ευκαμψίας των αρθρώσεων.

Όταν είσαι στο κρεβάτι είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε ευθεία θέση. Προσπάθησε να ξαπλώνεις για 20 λεπτά μπρούμυτα κάθε πρωί. Αν στην αρχή το βρίσκεις ιδιαίτερα δύσκολο τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σου και προσπάθησε να το αφαιρείς σταδιακά και να παραμείνεις μπρούμυτα για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό.
Κάνε βαθιές εισπνοές σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φρόντισε να διατηρείς το σώμα σου σε μια σωστή στάση. Απέφευγε να παραμένεις σκυφτός για μεγάλο χρονικό διάστημα
Φρόντισε να κάνεις τις κατάλληλες ασκήσεις καθημερινά. Οι ασκήσεις που είναι καλές για εσένα είναι οι ασκήσεις ενίσχυσης των μυών της πλάτης, οι αναπνευστικές ασκήσεις και το κολύμπι.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού επιβαρύνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, που είναι ήδη επηρεασμένη από τη νόσο και τα φάρμακα που λαμβάνει το άτομο για τη θεραπευτική του αγωγή.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα είναι η θετική στάση για τη νόσο και τις διαστάσεις της, η συνεχής και σωστή ενημέρωση η σωστή και συστηματική ιατρική φροντίδα και η υιοθέτηση ενός καλού κώδικα αμφίδρομης επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό σου. Η δημιουργία θετικής στάσης ζωής, ζωής δημιουργικής με ποιότητα, περιεχόμενο και νόημα.

 http://www.rheumatism.org.cy

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.