Σωστή διατροφή και άσκηση…

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ… Facebooktwitterpinterest

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική σωματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία και στο σώμα μας. Η ανάγκη για καλή φυσική κατάσταση σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Πολλές είναι οι κλινικές μελέτες και οι επιδημιολογικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα προάγει την υγεία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και φυσικά βοηθάει στην απώλεια του περιττού σωματικού βάρους.

Τα άμεσα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στο σώμα και στην καρδιαγγειακή λειτουργία, είναι η βελτίωση της φυσικής δύναμης, του μυϊκού τόνου, της αναπνευστικής ικανότητας, η αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και η μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, και παράλληλα υπάρχουν και πολύ σημαντικές ψυχοκοινωνικές ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται η συναισθηματική κάθαρση και αποβολή της μυϊκής έντασης που προκαλούνται από το άγχος, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης της αυτο-εικόνας, του αυτοελέγχου, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Συγκεκριμένα η φυσική δραστηριότητα θεωρείται το φάρμακο για την καταπολέμηση του άγχους. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα και άσκηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από το άγχος της καθημερινής μας ζωής, αφού μπορεί να ελαχιστοποιήσει αποτελεσματικά τις συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις του άγχους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει την ένταση της αντίδρασης του άγχους και επιταχύνει το χρόνο ανάρρωσης από ένα συναισθηματικό τραύμα. Επίσης, η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει ευκολότερα στο άγχος, αφού του δίνει ενέργεια, βελτιώνει τη γενική του υγεία και προετοιμάζει το σώμα να λειτουργεί αποτελεσματικά σε καταστάσεις αυξημένου άγχους και έντασης.

Κατά την άσκηση έχει βρεθεί ότι απελευθερώνονται κάποιες ουσίες (ενδορφίνες) που δρουν σαν φυσικά αναλγητικά και, παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα κάποιων άλλων ουσιών (κατεχολαμίνες) που εμπλέκονται στην αντίδραση του άγχους, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους. Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης πιθανώς να έχει θεραπευτικά οφέλη, βοηθώντας στη χαλάρωση.

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα, λοιπόν με την ένταση και την διάρκεια της άσκησης, καθορίζονται και οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνει ο αθλούμενος. Είναι απαραίτητο να υπάρχει το κατάλληλο ενεργειακό υπόστρωμα , ώστε η απόδοση της άσκησης να είναι η μέγιστη.

Οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους αθλούμενους γιατί αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες. Σε ό,τι αφορά τις πρωτεΐνες, καλύπτονται εύκολα από τροφές όπως το κοτόπουλο, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και την σόγια. Εδώ οι ανάγκες είναι ελαφρώς αυξημένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση. Αυτό που πρέπει να είναι περιορισμένο είναι το λίπος. Προτείνεται η βασική πηγή λίπους να είναι το ελαιόλαδο και τα φυτικά λίπη, και το ζωικό λίπος να είναι όσο πιο περιορισμένο γίνεται. Καλό είναι λοιπόν, οι αθλούμενοι να αποφεύγουν τα τηγανιτά, τα είδη σφολιάτας, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εκεί που πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή είναι το νερό. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στην καλύτερη απόδοση της άσκησης και στην μειωμένη κόπωση. Απώλεια υγρών μπορεί να είναι επικίνδυνη προκαλώντας αφυδάτωση. Συστήνεται η λήψη 2 ποτ νερό 2 ώρες πριν την άσκηση, 1 ποτ νερό 15-20 λεπτά πριν την άσκηση και ½ ποτ νερό κάθε 15 λεπτά κατά την διάρκεια της άσκησης. Και φυσικά, πολύ νερό μετά το τέλος της προπόνησης.

Η άσκηση είναι αποτελεσματική μόνο αν γίνεται σε τακτική βάση. Γι’ αυτό βρείτε μια φυσική δραστηριότητα που σας αρέσει, ώστε να μην γίνεται καταναγκαστικά, μιας και τότε το πιθανότερο είναι πως θα την εγκαταλείψετε. Συστήνεται, λοιπόν να γυμνάζεστε 3-4 φορές/εβδομάδα για 1 ώρα. Εκτός από το γυμναστήριο, την αεροβική άσκηση, τα βάρη και το τζόκινγκ, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον χορό, να κάνετε τακτικούς περίπατους στην εξοχή, μα κάνετε κολύμβηση ή ακόμη και να ξεκινήστε γιόγκα ή πιλάτες. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη της άσκησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Και εκτός από τα παραπάνω σημειώστε ότι η γυμναστική καταπολεμάει τη αϋπνία, αναζωογονεί την σεξουαλική ζωή και μειώνει την όρεξη… Βρίσκετε κανέναν λόγο να μην ξεκινήσετε τώρα κάποια άσκηση?….

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.