Η σοκολάτα και τα οφέλη της.

Η σοκολάτα και τα οφέλη της. Facebooktwitterpinterest

Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύγευστο τρόφιμο που συναρπάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επειδή καταναλώνεται ευρέως, έχει περάσει και αυτή στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και έχουν προκύψει μελέτες με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η σοκολάτα βρίσκεται στο μενού του μέσου πληθυσμού, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα, όταν βέβαια καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

Κατ΄ αρχάς, πολλές έρευνες συνηγορούν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να δημιουργεί ψυχική ευφορία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος χημικών ουσιών (λ.χ. τρυπτοφάνη, θεοβρωμίνη, ανανδαμίδη) που επιδρούν στον εγκέφαλο με ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση.

Ταυτόχρονα, λόγω της σύστασης της σοκολάτας πυροδοτείται έπειτα από την κατανάλωσή της η παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών (νευροδιαβιβαστών), οι οποίες δημιουργούν ευφορία και βοηθούν τον έλεγχο του στρες. Επομένως, καθίσταται σημαντικός σύμμαχος του ανθρώπου σε καταστάσεις στρες, άγχους και κακοδιάθεσης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζει. Η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση προκυανιδινώνουσιών που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν ευεργετική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Περισσότερο κακάο περιέχει η μαύρη (ή πικρή) σοκολάτα, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να βοηθά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, ένας μύθος που έλεγε ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με την ακμή έχει καταρριφθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία κλινική έρευνα.

Τέλος, το να συνδέουμε τη σοκολάτα με την παχυσαρκία αποτελεί λανθασμένο τρόπο προσέγγισης των αιτίων παχυσαρκίας. Αν και η σοκολάτα όντως προσδίδει πολλές θερμίδες (100 γρ. σοκολάτας προσφέρουν γύρω στις 500 θερμίδες) και γι΄ αυτό συνιστάται λογική κατανάλωσή της, τουλάχιστον στην Ελλάδα όπου καταναλώνεται πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρούμε ότι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, χωρίς αντίστοιχα να έχει αυξηθεί η κατανάλωση σοκολάτας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.