Η λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι).

Facebooktwitterpinterest

Η λαπαροσκοπική γαστροπλαστική sleeve (κάθετη γαστρεκτομή – γαστρικό μανίκι) είναι η πιο σύγχρονη βαριατρική τεχνική. Η επέμβαση αυτή που έχει χαρακτηριστεί ως η πιό «φυσιολογική» του είδους, πετυχαίνει ένα εξαιρετικό συνδυασμό: Περιορισμό στη γαστρική χωρητικότητα και καταστολή της πείνας. Ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου επιτυγχάνεται με πραγματική σμίκρυνση του οργάνου χωρίς τεχνητές στενώσεις ή εμφύτευση ξένων υλικών (δακτύλιοι, πλέγματα). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι απώτερες της διαμερισματοποίησης και του γαστρικού δακτυλίου που προκαλούνται από την εμφύτευση ξένων υλικών (λοιμώξεις, διατρήσεις, συρίγγια, μετανάστευση εμφυτευμάτων). Στη γαστρεκτομή sleeve ο θόλος και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του στομάχου αφαιρούνται, δίνοντας στο στομάχι μορφή μακρόστενου σωλήνα με 10 – 15 φορές μικρότερη χωρητικότητα. Η νεύρωση του στομάχου, η ανατομία του πεπτικού συστήματος και η απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν παραβλάπτονται. Η επέμβαση καταστέλει άμεσα την όρεξη γιατί διακόπτει τη νευροορμονική επικοινωνία του στομάχου με τον εγκέφαλο. Οι ασθενείς δεν έχουν περιορισμούς στις διατροφικές επιλογές και δεν απαιτείται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση.

Πλεονεκτήματα γαστροπλαστικής SLEEVE.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ακόμα και σε άτομα με βάρος άνω των 200 κιλών.

Είναι εξαιρετικά ασφαλής (μετεγχειρητικές επιπλοκές < 1%).

Η λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος παραμένει φυσιολογική. Δεν υπάρχουν εμετοί και περιορισμοί στο είδος της διατροφής.

Έχει αντιελκωτικά αποτελέσματα γιατί περιορίζεται η παραγωγή γαστρικού οξέος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια ακόμα και σε άτομα με ιστορικό έλκους.

Δεν υπάρχουν απώτερες επιπλοκές γιατί δεν δημιουργούνται στενώσεις και δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά.

Δεν παραβλάπτεται η απορρόφηση σιδήρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Είναι η μοναδική βαριατρική επέμβαση που μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο σε άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και πολύπλοκα προβλήματα υγείας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ικανοποίηση των ασθενών με τη γαστροπλαστική sleeve είναι μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλη βαριατρική επέμβαση.

Μειονεκτήματα γαστροπλαστικής SLEEVE.

Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής παχυσαρκίας (ΒΜΙ>60) η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Σε ποιούς συνιστούμε αυτή την επέμβαση.

Σε ενήλικα άτομα με ΔΣΒ (ΒΜΙ) άνω των 40 Kg/m2 με βουλιμία ή διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σε άτομα που κινητοποιούνται δύσκολα ή κατοικούν σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, διοτι:

Με τη γαστροπλαστική sleeve δεν υπάρχουν στενώσεις στον πεπτικό σωλήνα, διατροφικοί κανόνες και περιορισμοί στις επιλογές της διατροφής. Οι βουλιμικοί δεν ανταποκρίνονται σε επεμβάσεις που επιβάλλουν κανόνες.

Η καταστολή της Γκρελίνης συμβάλλει στην απώλεια βάρους και βοηθά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς (η Γκρελίνη είναι η σπουδαιότερη ορεξιογόνος νευροορμόνη).

Δεν απαιτούνται συχνές ιατρικές επισκέψεις. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεϊατρική).

Δεν υπάρχουν σοβαρές απώτερες επιπλοκές. Οι ασθενείς έχουν ένα μικρό αλλά απολύτως υγιές στομάχι.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η επέμβαση απαιτεί σημαντική χειρουργική εμπειρία για να αποφευχθούν τεχνικά σφάλματα και επιπλοκές. Η καμπύλη εκμάθησης είναι δυσκολότερη από αυτή του γαστρικού δακτυλίου με δεκαπλάσια πιθανότητα επιπλοκών στα πρώτα 25-50 περιστατικά.

Η απώλεια βάρους μετά από γαστρεκτομή sleeve είναι συγκρίσιμη με αυτή του γαστρικού by-pass (της τάξης του 65-75% του πλεονάζοντος) μόνο εφ’ όσον η γαστρεκτομή είναι ευρεία (στενή sleeve) και η χωρητικότητα του νεοστομάχου μικρότερη από 100 ml. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η επέμβαση είναι πιό αποτελεσματική σε άτομα με Δείκτη Σωματικού Βάρους (ΒΜΙ) μεταξύ 40 και 60 Kg/m2. Όπως και με τον γαστρικό δακτύλιο, άτομα με βάρος άνω των 160 kg μπορεί να χρειαστούν μελλοντικά συμπληρωματική επέμβαση παράκαμψης (πολυσταδιακή λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση). Η λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve μειώνει τους κινδύνους και τις επιπλοκές μιάς δεύτερης επίσης λαπαροσκοπικής επέμβασης (συνήθως γαστρικό by-pass ή επέμβαση DS). Ανάκτηση βάρους μετά από χρόνια είναι πιθανό να συμβεί με όλα σχεδόν τα είδη επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy: A novel bariatric procedure-Superior to established operations? CM Lee, JJ Feng, PT Cirangle, JH Jossart. Presented at American College of Surgeons 90th annual clinical congress, New Orleans LA

2. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy: Technique and Outcome. G. Skrekas, D. Lapatsanis, V. Staphyla, A. Papalambros. Obesity Surgery, 2008 Apr 8. [Epub ahead of print]

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.