Τι είναι το πτερύγιο γιατρέ;

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι μια κάπως τριγωνική σαρκώδης πτυχή πάνω στον κερατοειδή, που δημιουργείται όταν ο επιπεφυκότας (η μεμβράνη που καλύπτει το άσπρο μέρος του ματιού) αναπτύσσεται, όχι φυσιολογικά, προς το μέρος του κερατοειδή. Το πτερύγιο παρουσιάζεται συνήθως στην εσωτερική γωνία του ματιού και μπορεί να έχει μικρό μέγεθος ή μεγαλύτερο, οπότε εμποδίζει την όραση.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η πραγματική αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Έχει παρατηρηθεί ότι το πτερύγιο εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τα οποία εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο. Η πολύωρη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, όπως και οι χρόνιοι ερεθισμοί του ματιού από ξηρασία και σκόνη, θεωρούνται βασικές αιτίες για την εμφάνιση πτερυγίου.

Πως θεραπεύεται το πτερύγιο;

Σε περίπτωση που το πτερύγιο κοκκινίσει και ερεθιστεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολλύριο ή τοπικές αλοιφές για να ελαττώσουμε τη φλεγμονή. Αν τώρα το πτερύγιο είναι αρκετά μεγάλο και εμποδίζει την όραση, αν εξελίσσεται ή είναι αντιαισθητικό, θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αφαίρεση του με εγχείρηση, είναι πιθανόν να παρουσιασθεί ξανά, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα. Για να προλάβουμε κάποια υποτροπή του πτερυγίου χρησιμο ποιούμε ακτινοβολίες ή φάρμακα. Επίσης καλό θα ήταν να προστατεύουμε τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες με γυαλιά ηλίου και να αποφεύγουμε τη ξηρή ατμόσφαιρα και τη σκόνη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.