Ακμή

Facebooktwitterpinterest

1 . Περίληψη
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσβληθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κάποια δερματοπάθεια. Οι πιο κοινές μορφές δερματοπάθειας είναι τα σπυράκια και η ακμή που μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τρόπο ζωής τους.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τα αίτιά τους είναι όμως πολύ διαφορετικά, όπως για παράδειγμα η διατροφή ή οι ορμονικές μεταβολές. Αν και δεν πρόκειται για σοβαρά προβλήματα υγείας, πολύ συχνά δημιουργούν ένα αίσθημα δυσαρέσκειας αποτελώντας μεγάλο πλήγμα για την αυτό-εκτίμηση των νέων κυρίως ανθρώπων. Για να προλάβετε τις ουλές και το επακόλουθο κόστος στην ψυχική σας ηρεμία, πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ακμής, όπως αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας, θεραπεία σε δερματολόγο, ακόμη και η χρήση κάποιων φαρμάκων ή φυτικών θεραπειών. Υπάρχουν επίσης διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να μειώσετε ή να εξαφανίσετε τα σπυράκια και κατά συνέπεια τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν. Υπάρχουν διάφορες μορφές ακμής, καθεμία από τις οποίες έχει τις αιτίες της. Αν έχετε ακμή, πρέπει αφού διαγνωσθεί το είδος της, να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.
2 . Τι είναι τα σπυράκια
Η πιο συνηθισμένη μορφή ακμής ονομάζεται Acne Vulgaris και είναι η κοινή ακμή. Αναγνωρίζουμε διάφορους τύπους σπυριών. Υπάρχουν οι φαγέσωρες (‘μπιμπίκια’) τα οποία μπορεί να είναι λευκά ή μαύρα. Τα λευκά μπιμπίκια σχηματίζονται όταν οι αδένες διεγερθούν και αρχίσουν να παράγουν πολύ περισσότερο σμήγμα (το λίπος που παράγεται στο δέρμα) με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στον πόρο του δέρματος το σμήγμα με τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια. Τα μαύρα μπιμπίκια μοιάζουν με τα λευκά, αλλά στην περίπτωση των λευκών ο πόρος φράσσεται εν μέρει. Η μαύρη όψη τους οφείλεται σε μια αντίδραση ανάμεσα στη χρωστική ουσία και τον αέρα. Τα μαύρα μπιμπίκια συνήθως αργούν να εξαφανιστούν.

Στην εξέλιξη της νόσου δημιουργούνται οι βλατίδες (μικρά κόκκινα σπυράκια), και τα φλυκταινώδη (κόκκινα σπυράκια με πύον). Στις βλατίδες η φλεγμονή προκαλείται από μόλυνση βακτηρίων στον πόρο. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πιέζονται καθώς είναι πιθανό να αφήσουν σημάδια. Οι βλατίδες εξελίσσονται στα φλυκταινώδη, πολύ μικρά επάρματα που περιέχουν λευκό ή κίτρινο υγρό. Αυτή η λευκή ή κίτρινη εστία δημιουργείται από τη συσσώρευση νεκρών βακτηρίων και τα απρόσβλητα κύτταρα που έχουν καταπολεμήσει τα βακτήρια. Πρέπει να αποφεύγετε το πείραγμα τους διότι τα βακτήρια μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο δέρμα με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο και κοκκίνισμα.
3 . Τι είναι η ακμή
Οι πιο σοβαρές μορφές ακμής είναι αρκετά σπάνιες. Είναι ωστόσο δυνατόν να αφήσουν έντονα σημάδια και ουλές. Σε αντίθεση με τα μπιμπίκια τα οποία είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στο σπίτι, η θεραπεία της ακμής απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια από δερματολόγο. Αν και τα ακριβή αίτια των περισσότερων μορφών ακμής είναι άγνωστα, θεωρείται ότι οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές στο σώμα.

Η ροδόχρους ακμή Rosacea προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 30. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το κοκκινισμένο πρόσωπο και η έξαψη της προσβεβλημένης περιοχής συνήθως στα μάγουλα, στο πηγούνι, τη μύτη, το μέτωπο, καθώς και οι διογκωμένες φουσκάλες και τα σπυριά.. Αν και εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες, όταν προσβάλλει τους άντρες είναι πιο σοβαρή περίπτωση ακμής. Σε περίπτωση που έχετε αυτή τη μορφή ακμής, πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Αν δεν ακολουθήσετε αγωγή, είναι δυνατό να εμφανιστεί πρήξιμο στη μύτη και σε άλλα σημεία του προσώπου καθώς και σημάδια και ουλές.

Η συρρέουσα ακμή Conglobata
είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής που προσβάλλει κυρίως άντρες ηλικίας από 18 έως 30. Προκαλεί τη δημιουργία δερματικών βλαβών και τον πολλαπλασιασμό των μαύρων φαγεσώρων (μπιμπικιών) και μπορεί να αφήσει έντονα σημάδια στο πρόσωπο, στο λαιμό, το θώρακα, τους άνω βραχίονες, στους γλουτούς και τους μηρούς. Η αγωγή που συστήνει ο δερματολόγος στοχεύει στη μείωση της σοβαρότητας των βλαβών, αν και η νόσος συνήθως αντιστέκεται στη θεραπεία και παραμένει για μεγάλο διάστημα.
4 . Μύθοι για την ακμή
Η ακμή επηρεάζει μόνο την εμφάνιση. Όχι απαραίτητα. Τα σημάδια και οι ουλές που προκαλούν οι σοβαρές μορφές ακμής έχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις. Τα άτομα που προσβάλλονται από πιο σοβαρές μορφές ακμής εμφανίζουν πολλές φορές κατάθλιψη και χαμηλή αυτό-εκτίμηση.

Η ακμή οφείλεται σε κακή διατροφή ή κακή υγιεινή. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα λιπαρά τρόφιμα ή τα γλυκά προκαλούν ακμή και σπυράκια. Αν και η καθημερινή φροντίδα υγιεινής διατηρεί την επιδερμίδα υγιή, οι σοβαρές μορφές ακμής δεν οφείλονται σε κακή υγιεινή.

Μόνο οι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή. Λάθος. Η ακμή μπορεί να προσβάλλει και τους ενήλικες και τα μικρά παιδιά. Αν και είναι πιο συχνά σε άτομα κάτω των 25, τα σπυράκια είναι δυνατό να εμφανίζονται σποραδικά και σε άτομα γύρω στα 40.

Το μέικ-απ προκαλεί ακμή. Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις ακμής ενδείκνυται πιο περιορισμένη χρήση μέικ-απ. Μπορείτε ωστόσο να βάζετε με ασφάλεια μέικ-απ που δεν περιέχουν χημικά όπως άρωμα, χωρίς κανέναν κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Προτιμήστε μη λιπαρά προϊόντα.

Η σύνθλιψη των σπυριών επιδεινώνει το πρόβλημα της ακμής. Τις περισσότερες φορές. Μπορείτε να σπάτε τα σπυράκια με ασφάλεια και χωρίς να εξαπλώνετε τη μόλυνση εφόσον παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και είστε προσεκτικοί με την επιδερμίδα σας. Αν και δεν ενδείκνυται να σπάτε όλα τα σπυράκια, μπορείτε να σπάτε με ασφάλεια αυτά που εμφανίζονται σποραδικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε σημάδια.
5 . Η πρόληψη της ακμής στο σπίτι
Μια από τις πιο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια μόνοι σας στο σπίτι – και να εμποδίσετε την επανεμφάνισή τους – αφορά στον τρόπο πλυσίματος της προσβεβλημένης περιοχής. Είναι για παράδειγμα σημαντικό να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου χωρίς χρωστικές ουσίες ή άρωμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σας και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν πλένετε το πρόσωπο και τα άλλα μολυσμένα σημεία – βάλτε καθαριστικό στην επιδερμίδα σας και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας το τρίψιμο.

Πρέπει να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας δυο φορές τη μέρα και να βάζετε υδατική κρέμα μετά τον καθαρισμό ώστε να αποφεύγετε την ξηρότητα. Καλό είναι να μην καθαρίζετε την επιδερμίδα πάνω από δυο φορές τη μέρα καθώς το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή. Φροντίστε να μην αγγίζετε, τρίβετε ή ξύνετε το πρόσωπό σας ώστε να μην ερεθίσετε περισσότερο την μολυσμένη περιοχή ακμή. Τέλος, και εφόσον έχετε ακμή, αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για τα σπυράκια και την ακμή είναι πως αυτά οφείλονται στην κακή διατροφή και το άγχος. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να ενοχοποιούν το άγχος ή την πρόσληψη λιπαρών τροφών. Παρόλα αυτά, μια ισορροπημένη διατροφή όντως παίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία της επιδερμίδας και στην πρόληψη έναντι της ακμής.
6 . Θεραπεία της ακμής με προϊόντα που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Αν δεν έχετε σοβαρό πρόβλημα ακμής μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες απλές θεραπείες στο σπίτι ή να χρησιμοποιήσετε φυτικά προϊόντα. Μια αλοιφή με ανθρακική σόδα αποτελεί εξαιρετική κρέμα απολέπισης. Αναμίξτε μια μικρή ποσότητα ανθρακικής σόδας με νερό. Απλώστε την κρέμα στην επιδερμίδα και κάντε απαλό μασάζ για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε την με νερό. Βάλτε την κρέμα σε κάθε προβληματικό σημείο της ακμής, και τρίψτε με πολύ απαλές κινήσεις ώστε να μην ερεθίσετε περισσότερο την επιδερμίδα.

Μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία ακμής που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι είναι το μηλόξυδο. Διαλύστε μια κουταλιά μηλόξυδο σε οκτώ κουταλιές νερό και απλώστε τοπικά στα σημεία ακμής με βαμβάκι. Ξεπλύνετε μετά από δέκα λεπτά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με λεμόνι ή χυμό λάιμ.

Ένα άλλο αντισηπτικό ακμής που πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά στα σπυράκια και τα μπιμπίκια χωρίς να απλώνεται σε όλο το πρόσωπο είναι το λάδι από το φυτό του τσαγιού (tea tree oil). Ενδείκνυται κυρίως για τα λευκά και τα μαύρα μπιμπίκια καθώς και για τα φλυκταινώδη καθώς το λάδι σκοτώνει τα βακτήρια, βοηθά στη μείωση του ερεθισμού και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών στα σημεία ακμής.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος σας, αυτές οι απλές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι στο σπίτι μπορούν να εξαφανίσουν αποτελεσματικά τα σπυράκια σας και την ακμή σας. Αν ωστόσο το πρόβλημα ακμής παραμένει, επιβάλλεται η έγκαιρη προσέλευση στο δερματολόγο.
7 . Πώς να σπάσετε ένα σπυράκι χωρίς να προκαλέσετε σημάδια
Για να σπάσετε ένα σπυράκι ακμής χωρίς ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι βρίσκεται στο στάδιο του επιφανειακού φλυκταινώδους (κόκκινο σπυράκι με λευκό ή κίτρινο περιεχόμενο). Αν προσπαθήσετε να σπάσετε σπυράκι σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε σημάδια.

Πριν αρχίσετε, πρέπει να αποστειρώσετε μια βελόνα (μια κοινή βελόνα αρκεί) βουτώντας την σε καθαρό οινόπνευμα και στη συνέχεια να την ακουμπήσετε σε καθαρή πετσέτα. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και καθαρίστε την επιδερμίδα σας. Καθαρίστε πρώτα το πρόσωπό σας και έπειτα πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι. Πάρτε την αποστειρωμένη βελόνα και τρυπήστε το σπυράκι. Χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό πανάκι πιέστε το σπυράκι ώστε να βγει το λευκό πύον. Αν το σπυράκι είναι μεγάλο ή δυσκολεύεστε να βγάλετε το πύον, βουτήξτε ένα καθαρό πανάκι σε ζεστό νερό και ακουμπήστε το στην επιδερμίδα σας. Μετά από πέντε περίπου λεπτά, δοκιμάστε να πιέσετε το σπυράκι ξανά. Αν δεν τα καταφέρετε, είναι προτιμότερο να εγκαταλείψετε την προσπάθεια καθώς μπορεί να προκαλέσετε σημάδια. Αφού τελειώσετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση των βακτηριδίων και σε άλλα σημεία ακμής του προσώπου.
8 . Η πρόληψη και η μείωση των ουλών από την ακμή
Η πρόληψη των ουλών που μπορεί να αφήσει η ακμή συνεπάγεται τήρηση κάποιων απλών κανόνων. Υπάρχουν ορισμένα κοινά προϊόντα εμπορίου τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των ουλών. Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα ακμής, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να απευθυνθείτε σε δερματολόγο τόσο για τη θεραπεία της ακμής όσο και για τη μείωση των ουλών που μπορεί να προκαλέσει. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κατάλληλα για άτομα με ελαφρά έως μέτρια προβλήματα ακμής.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο να προκαλέσετε σημάδια από την ακμή, είναι να μην επέμβετε στα σπυράκια σας – καθαρίστε και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας δυο φορές τη μέρα, αποφεύγοντας το πείραγμα και το σπάσιμό τους.

Το λάδι από φυτό τσαγιού (tea tree oil) μειώνει αποτελεσματικά τον ερεθισμό και τη φλεγμονή που προκαλούν τα λευκά και μαύρα στίγματα ακμής, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ουλών όχι όμως εξαφάνισης αυτών που προϋπάρχουν.

Οι κρέμες με Αλόη και βιταμίνη Ε συμβάλουν στη μείωση των ουλών ακμής, ανακουφίζουν την ερεθισμένη επιδερμίδα, βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση της και εμποδίζουν την εμφάνιση νέων ουλών. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα αυτά από το φαρμακείο και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή να εξασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της ακμής.
9 . Ιατρική αντιμετώπιση και θεραπεία της ακμής
Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα ακμής το οποίο μάλιστα δεν υποχωρεί, πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Οι πιο σοβαρές μορφές ακμής όπως η ροδόχρους ακμή Rosacea και η συρρέουσα ακμή Conglobata μπορούν να προκαλέσουν έντονες ουλές και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς ιατρική αγωγή. Ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει ιατρική παρέμβαση, είναι ότι πρέπει να έχετε μια ακριβή διάγνωση ώστε να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία ακμής.

O δερματολόγος θα ταξινομήσει την ακμή σε ήπια, μέτρια ή βαριά ανάλογα με τις βλάβες στο δέρμα και θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωση ακμής μπορεί να αφορά μερικές απλές εξετάσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι το ιατρικό σας ιστορικό και η κλινική εικόνα του δέρματός σας. Μπορεί να χορηγήσει ρετινοειδή ή Accutane ή ακόμη να συστήσει χειρουργική επέμβαση η οποία φυσικά ενδείκνυται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
http://www.localpages.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.