Ρήξη μηνίσκου

Facebooktwitterpinterest

Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ημισεληνοειδής ινοχόνδρινοι σχηματισμοί που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της αρθρώσεως και στην προστασία των χόνδρινων επιφανειών, καθώς η φυσική ελαστικότητά τους απορροφά τις πιέσεις που δέχονται οι επιφάνειες αυτές. Διακρίνονται τρεις ζώνες καθοριστικές για την αιμάτωση τους, αλλά και την θεραπευτική προσπέλαση σε περίπτωση τραυματισμού τους.
Οι τραυματισμοί των μηνίσκων είναι συχνή ορθοπεδική πάθηση. Περιγράφονται οι οξύς τραυματικές ρήξεις των μηνίσκων, καθώς και οι βλάβες εκφυλιστικού τύπου. Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και οι απεικονιστικοί έλεγχοι με απλή ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία καθορίζουν με ακρίβεια την βλάβη, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση αυτής.
Τα συμπτώματα του ασθενούς που έχει υποστεί ρήξη είναι το “μάγκωμα” του γόνατος και ο πόνος. Συχνά παρατηρείται και συλλογή υγρού στην άρθρωση το οποίο τη διογκώνει και παρεμποδίζει την κίνηση της. Συχνότερα όμως ο πόνος από τη ρήξη του μηνίσκου δεν είναι συνεχής αλλά διαλείπων και είναι εντονότερος κατά το βαθύ κάθισμα οπότε και το κομμάτι που έχει αποκοπεί μπαινοβγαίνει στην άρθρωση.
Έτσι ο ορθοπεδικός είναι σε θέση να προτείνει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή.
Οι μικρού μεγέθους σταθερές ασυμπτωματικές ρήξεις δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Οι ρήξεις που προκαλούν επίμονα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά (χειρουργικά).
Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε παγοθεραπεία, αποφυγή καταπόνησης και κατάλληλη φυσικοθεραπεία, ενώ η χειρουργική αγωγή συνεπάγεται τις περισσότερες φορές στην αρθροσκόπηση γόνατος.
Οι μηνίσκοι, όπως και τα υπόλοιπα μέρη της άρθρωσης υπόκεινται σε τραυματισμούς όταν το γόνατο είναι μισολυγισμένο και ταυτόχρονα γίνεται στροφή της κνήμης γιατί εγκλωβίζονται μεταξύ των οστών της άρθρωσης και υφίστανται ρήξη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.