Τι είναι η Υστεροσκόπηση

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για την εξέταση του εσωτερικού της κοιλότητας της μήτρας με ειδικό ενδοσκόπιο (υστεροσκόπιο). Το λεπτό αυτό ενδοσκόπιο εισέρχεται μέσω του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας. Η κοιλότητα της μήτρας διατείνεται (γεμίζει) με υγρό ή αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Το ενδοσκόπιο είναι τόσο λεπτό που η δίοδός του μέσω του τραχήλου δεν προκαλεί διάταση (άνοιγμα) του στομίου του τραχήλου. Η διαδικασία αυτή συχνά εφαρμόζεται σε εξωτερικό ιατρείο (δεν απαιτεί νοσηλεία). Γίνεται τοπική αναισθησία στον τράχηλο, η οποία σπάνια προκαλεί ενόχληση. Το ενδοσκόπιο συνδέεται με βιντεοκάμερα κι έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε όλη τη διαδικασία σε οθόνη τηλεόρασης. Εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας για πολύποδες, ινομυώματα και άλλα πιθανά προβλήματα. Η εξέταση διαρκεί συνήθως ένα έως δύο λεπτά. Μερικές φορές λαμβάνεται βιοψία (τεμάχιο ιστού) για αναλυτική μικροσκοπική εξέταση.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση αναφέρεται στη δυνατότητα εκτέλεσης ορισμένων επεμβάσεων μέσα στην κοιλότητα της μήτρας χρησιμοποιώντας ειδικά ενδοσκόπια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η αφαίρεση ή η εφαρμογή laser σε πολύποδες ή ινομυώματα. Αντί για υστερεκτομή, είναι δυνατό να αφαιρεθεί ή να καταστραφεί με laser (κατάλυση) το ενδομήτριο (ο ιστός που επενδύει την κοιλότητα της μήτρας). Ωστόσο, ενώ η αφαίρεση μικρών πολυπόδων ή ινομυωμάτων μπορεί να γίνει σε εξωτερικό ιατρείο, η αντιμετώπιση πιο εκτεταμένων ή πολύπλοκων βλαβών συχνά απαιτεί γενική αναισθησία.

Εάν έχετε μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία ), αιμορραγία μεταξύ της κανονικής εμμηνορρυσίας (μητρορραγία), παρατεταμένη εμμηνορρυσία ή εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του ενδομητρίου , μπορεί να σας συμβουλεύσει να υποβληθείτε σε υστεροσκόπηση.

Βιβλιογραφία από το www.rcog.org.uk

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.